Istinomjer i Raskrinkavanje pozvali na pridržavanje profesionalnih i etičkih standarda

Brojne fact-checking redakcije iz sata u sat rade na provjeri i raskrinkavanju dezinformacija o ratu u Ukrajini

Istinomjer i Raskrinkavanje pozvali na pridržavanje profesionalnih i etičkih standarda
Foto: Tijana Cvjetićanin, Raskrinkavanje.ba

Napad Rusije na Ukrajinu došao je nakon brojnih kampanja dezinformacija i širenja političke propagande koja je korištena i još uvijek se koristi da opravda čin agresije prema suverenoj državi, kojim je prekršeno međunarodno pravo i pokrenuti procesi destabilizacije sa nesagledivim posljedicama, kažu iz Istinomjera.

Očekivano je da će vojni napad pratiti i pojačane kampanje dezinformacija, koje u svom radu već primjećuju fact-checking redakcije širom Evrope.

Stoga su apelirali na bh. medije, kao i na zvaničnike, da se prilikom izvještavanja i komentiranja napada na Ukrajinu drže činjenica te profesionalnih i etičkih standarda koji su od ključnog značaja kada se govori o tragičnim događajima poput ratnih sukoba.

– Želimo, stoga, da ukažemo na fact-checking resurse koji posebno mogu biti korisni medijima kako bi na vrijeme uočili dezinformacije koje se u ovom trenutku vrlo brzo “prelijevaju” između različitih jezičkih područja te se šire po društvenim mrežama, ali i zvaničnim medijima – kažu nadalje.

U Ukrajini trenutno rade dvije fact-checking redakcije, Vox Ukraine i StopFake, koje su verificirane potpisnice Kodeksa Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN).

Pored ukrajinskih, niz drugih fact-checking redakcija koje su potpisnice IFCN-ovog kodeksa iz sata u sat rade na provjeri i raskrinkavanju dezinformacija o ratu u Ukrajini.

Redakcije Istinomjera i Raskrinkavanja će, također, intenzivno pratiti i provjeravati informacije koje se pojavljuju u domaćem i regionalnom javnom prostoru, a ostalim članicama regionalne SEE Check mreže.

Izvor: Zašto Ne

About The Author