Mijatović: Objavljivanjem imena zaštićenih svjedoka mediji krše etičke kodekse novinarstva i mogu krivično odgovorni

U saopćenju je povjerenica za ljudska prava pozvala političare, članove pravosuđa i medije da ozbiljno shvate pitanje zaštite svjedoka u predmetima ratnih zločina

Mijatović: Objavljivanjem imena zaštićenih svjedoka mediji krše etičke kodekse novinarstva i mogu krivično odgovorni
Foto: CoE.int

Povjerenica za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović ponovo je problematizirala pitanje otkrivanje identiteta zaštićenih svjedoka posebno se osvrćući na najnoviji slučaj u Bosni i Hercegovini koji je vezan za premijera Republike Srpske Radovana Viškovića i objavljivanja imena zaštićenog svjedoka na suđenju za ratne zločine.

Kako je navela, pružanje učinkovite zaštite i podrške svjedocima u kontekstu ratnih krivičnih postupaka ključno je za borbu protiv nekažnjavanja za zločine počinjene tokom ratova 1990-ih u bivšoj Jugoslaviji.

Međutim, upozorava, posljednjih dana u lokalnim medijima objavljeno je ime zaštićenog svjedoka u slučaju ratnog zločina u Bosni i Hercegovini koji navodno implicira na ime premijera Republike Srpske, i dokumenti ratnih zločina koji sadrže imena svjedoka koji navodno pripadaju Posebnom sudu za Kosovo anonimno su premješteni u braniteljsku organizaciju na Kosovu.

– Ta su kretanja neprihvatljiva i pokreću niz ozbiljnih pitanja kojima će se baviti nadležna tijela, tužiteljstva i sudovi – dodala je.

Podvlači da nedostatak učinkovite zaštite svjedoka već godinama zabrinjava države u regiji, odvratio je mnoge svjedoke da se ne jave i daju neprocjenjive iskaze o ratnim zločinima i mogućim mjestima masovnih grobnica u kojima se nalaze posmrtni ostaci hiljada osoba još uvijek nestalih u regiji.

Mnogi zaštićeni svjedoci i sami su žrtve ratnih zločina i žive u istim zajednicama kao i počinitelji. U nekim slučajevima kada su imena svjedoka otkrivena, njihovi su životi ugroženi, a njihovim porodicama je prijećeno, a neki su svjedoci protjerani iz vlastitih zajednica zbog njihovih svjedočenja.

Stoga je pozvala sve političare i članove pravosuđa u regiji da ozbiljno shvate pitanje zaštite svjedoka u predmetima ratnih zločina i da poduzmu sve potrebne mjere kako bi osigurali da se nijedan svjedok ne mora bojati za svoj život dok svjedoči.

– Od presudne je važnosti da se brzo prepozna i privedu pravdi osobe koje pokušavaju zastrašiti svjedoke. Također apeliram na medijske stručnjake da ne otkrivaju podatke o identitetu zaštićenih svjedoka jer tako ne samo da krše etičke kodekse novinarstva, već riskiraju da budu krivično odgovorni – zaključila je Mijatović.

Izvor: Oslobođenje

About The Author