PERSONALNA OTMJENOST: Jürgen Klopp i njegova praktična pouka o tome kako se grade sistem i kvalitet

OSVRT DANA: Jednom malom, skoro marginalnom intervencijom trener Liverpoola pokazao je šta znači biti na čelu moćnog tima

PERSONALNA OTMJENOST: Jürgen Klopp i njegova praktična pouka o tome kako se grade sistem i kvalitet
Foto: Getty

Kao i svaki nogometni eksces koji ima potencijal anegdote, i ova je priča istog dana obišla svijet. U glavnoj ulozi je Jürgen Klopp, trener Liverpoola i jedan od najcjenjenijih nogometnih stručnjaka današnjice. Prije nekoliko dana Liverpool je igrao u gostima kod Chelseaja i pobijedio 2:0. Pred kraj prvog poluvremena nogometaš Chelseaja Andreas Christensen dobio je crveni karton, a  Kloppov pomoćnik tu je sudijsku odluku pozdravio aplauzom. Nijemac se nakon toga okrenuo prema klupi i poručio pomoćniku: “Jesi li lud? Mi nikada, baš nikada to ne radimo, je li to jasno?”

Ljubitelji nogometa širom svijeta s pravom su oduševljeni tim potezom. Hvali se činjenica da trener ni igračima ni osoblju s klupe ne dozvoljava ništa što izlazi izvan granica fer pleja i profesonalne korektnosti. Taj fer plej, između ostalog, ne dopušta da se sudijske odluke kude ili hvale. Sve što Liverpool kao tim ima da kaže, reći će na terenu, ostalo će se smatrati samovoljom.

Ipak, ostaje činjenica da u ovoj jedinstvenoj demonstraciji personalne otmjenosti i visokog nivoa odgovornosti ima i jedan prikriveni ispad, koji se mogao izbjeći. Klopp je to mogao uraditi za zeru elegantnije, da pri tome ne obruka pomoćnika pred svemoćnim tv kamerama. Dobar šef bilo koje ekipe, u bilo kojoj profesiji, poznaje se između ostalog i po tome što pohvale izriče javno, a pokude u četiri oka. Ali izvan tog evidentnog propusta, Kloppov potez je zanimljiv i zaslužuje pažnju.

Liverpool je moćan kolektiv u koji je uloženo mnogo rada, profesionalnih i pregovaračkih vještina, a iznad svega novca, pa sav taj silni zbir materijalnih i nematerijalnih ulaganja od svakog pojedinca zahtijeva besprijekorno ponašanje u svakom trenutku. Osim toga, fudbal je visokoadrenalinski sport, strasti propište već nakon nekoliko minuta i ne stišavaju se do kraja utakmice, ponekad sve to traje i danima nakon što je meč završen, pa je samokontrola bitan uvjet rada. Ekscesi, ljutnja ili razmetanja ne dolaze u obzir. (Sjetimo se kad je zbog vanstadionskog razmetanja Pep Guardiola upozorio Zlatana Ibrahimovića da na treninge i utakmice ne dolazi ekstremno skupim automobilom. Upozorenje je izrečeno skoro istim riječima koje je izgovorio Liverpoolov šef stručnog štaba: „Mi to ne radimo.“ Sasvim je druga stvar, naravno, što Zlatan radi sve ono što drugi ne rade.)

Klop tako uspostavlja norme koje je malo ko u stanju i shvatiti i ispoštovati, tačno onako kako je malo ko u stanju biti i raditi kao Jürgen. Kodeks osobnog ponašanja u vrhunskom sportu mora pratiti ostale elemente, od dostignuća do primanja, i mora važiti za sve članove kolektiva.

„Mi to ne radimo“, kako dobra rečenica, voljeli bismo je čuti i u našim okolnostima, i to ne samo fudbalskim. Ova zemlja, a i mnoge oko nje, naprosto vape za stručnjacima s takvim standardima i navikama. (ok)

About The Author