Festival ‘Sloboda narodu’ u Sarajevu

U okviru Festivala bit će dodijeljena Nagrada za životni doprinos u oblasti slobode govora i izražavanja

Festival ‘Sloboda narodu’ u Sarajevu

Festival “Sloboda narodu” okupit će u Sarajevu od 17. do 19. juna okupiti predstavnike javne scene, borce, aktiviste i zagovarače slobode govora i medijskih sloboda koji svoju borbu za slobodu vode kroz različite stvaralačke forme.

Programski direktor Festivala Srđan Puhalo predstavljajući Festival napomenuo je da će zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja posjetilaca, svi zainteresirani moći pratiti događaj uživo putem livestreama na YouTube i Facebook nalozima Festivala.

Događaj će početi predavanjem Marka Somborca o političkoj karikaturi, te izložbom njegovih političkih karikatura koju će moći posjetiti svi zainteresirani u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, a prvog dana bit će organizirana i promocija knjige “Život sa Idijotima” Nenada Marjanovića.

Drugog dana Festivala bit će održane panel diskusije o temama suočavanja s prošlošću te zašto je RnR postao bezopasan, kao i diskusije o temi „Kako preživjeti pričanje uz vjetar – iskustva Soroševaca”, “Manji od makova zrna – kako je biti manjina?” i “Autošovinizam i kako živjeti sa tim”.

Također, tokom drugog dana Festivala bit će uručena Nagrada za životni doprinos u oblasti slobode govora i izražavanja, a užem izboru našli su se Jadranka Miličević, Vehid Šehić, Miodrag Živanović, Slavo Kukić i Esad Bajtal.

Posljednji dan Festivala (subota), obilježit će teme religije, obrazovanja, fašizma, kulture, šunda, pravosuđa i humora među kojima su panel diskusije o temi „Kako preživjeti propast medija – upustvo za novinare” i druge.

Namjera festivala je afirmacija slobode mišljenja i govora kako bi se nakon pandemije krenulo ispočetka s novim strategijama, taktikama zbog čega je važno održati ga te ‘kontaminirati’ cijeli region kako bi se došlo do promjena.

Ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Reinout Vos istaknuo je da je sloboda izražavanja temeljni i nedjeljivi dio ljudskih prava kojem treba ostati predan, a nizozemska politika ljudskih prava ima za cilj jačanje otpora nepravdi i represiji.

– Kontinuirano vodimo kampanju za poboljšanje, jačanje i raznolikost medijskog krajolika u zemljama u kojima je medijska pluralnost i dalje u izazovima. Ovaj festival promovira dijalog među novinarima, intelektualcima i građanstvom i pomaže u poticanju slobode izražavanja – dodao je ambasador Vos.

Novinarka Rubina Čengić će biti moderator na jednoj od sesija koja se bavi obrazovanjem, te je izrazila zadovoljstvo što je dio projekta, jer, kako kaže, pripada, trudi se i radi na tome da ostane u grupi romantičnih profesionalaca i čuvara vatre kada je u pitanju profesionalno novinarstvo.

– Čitav život, a u novinarstvu sam 30 godina, pokušavam da sačuvam tu slobodu i maštam o tome da svi zajedno ponovo počnemo da živimo u slobodi kojoj je jedina granica zapravo ugrožavanje tuđe slobode. Svi koji živimo u BiH i regiji svjedočimo nedostatku slobode, hrabrosti, ogromnim količinama straha i samokontrolama – kazala je Čengić.

Festival „Sloboda narodu“ realizira se u okviru projekta „Free mind“, kojeg je podržala Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH putem MATRA programa.

About The Author