Twitter obrisao objavu Gorice Dodik u kojoj pruža podršku zločincu Mladiću

Gorica Dodik obrušila se potom na korisnike koji su njen komentar prijavili, a stavove nije promijenila te je nedugo nakon toga i zaključala profil

Twitter obrisao objavu Gorice Dodik u kojoj pruža podršku zločincu Mladiću
Foto: BNTV

Društvena mreža Twitter uklonila je objavu Gorice Dodik, kćerke predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, u kojoj veliča i pruža podršku ratnom zločincu Ratku Mladiću koji je ove sedmice pravomoćno osuđen na doživotni zatvor za brojne zločine, uključujući genocid.

Gorica Dodik objavila je tweet nakon što je Mladiću izrečena drugostepena presuda u Haagu ostavljajući nekoliko sramnih komentara i tweetova u kojima veliča Mladića i naziva ga herojem  Vojske Republike Srpske.

To je izazvalo brojne reakcije na društvenoj mreži, a objavu su korisnici prijavili, nakon čega je Twitter pokrenuo istragu.

– Naša istraga pokazala je da je ova objava prekršila pravila kompanije Twitter. Prekršeno je pravilo ‘glorifikacija nasilja’ – stoji u obrazloženju kompanije Twitter.

Kćerka prvog čovjeka SNSD-a nije bila nimalo zadovoljna odlukom jedne od najvećih društvenih mreža da joj ukloni objavu te se obrušila na korisnike koji su njen komentar prijavili, a stavove nije promijenila te je nedugo nakon toga i zaključala profil.

– Prijavom mog profila i brisanjem tweetova me ne možete ušutkati niti promijeniti moje mišljenje. Meni ste dokazali da sam u pravu. Nikada nisam čitala niti me zanimalo koga vi veličate, niti mi je palo na pamet da vas pokušavam uvjeriti da griješite. Ja to obrišem i mirna mi je duša i savjest – napisala je Gorica Dodik.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) i dugo vremena najtraženiji haški optuženik, pravomoćno je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, odnosno za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Pravomoćnom i konačnom presudom, koju mu je izreklo Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), potvrđena je prvostepena presuda od 22. novembra 2017. godine, te okončan proces za najteže zločine počinjene na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Izvor: Klix

About The Author