Kina izbrisala 1,4 miliona postova na društvenim mrežama

Zatvoreno je i 67.000 računa, a 8.000 njih je uklonjeno zbog “širenja lažnih vijesti, glasina i štetnih informacija”

Kina izbrisala 1,4 miliona postova na društvenim mrežama
Foto: Markus Spiske/Unsplash

Kinesko regulatorno tijelo za cyberspace saopćilo je da je 1,4 miliona postova na društvenim mrežama izbrisano nakon dvomjesečne istrage o navodnim dezinformacijama, nezakonitom profiterstvu i lažnom predstavljanju državnih dužnosnika.

Kineska uprava za kibernetički prostor (CAC) objavila je u petak da je zatvorila 67.000 računa na društvenim mrežama i izbrisala stotine hiljada postova između 10. marta i 22. maja u okviru šire kampanje “ispravljanja”.

Od 2021. godine Kina je ciljala milijarde računa na društvenim mrežama u pokušaju da “očisti” svoj cyber prostor i olakša vlastima kontrolu.

Najnovije čišćenje ciljalo je račune na popularnim kineskim aplikacijama društvenih medija, uključujući WeChat, Douyin i Weibo, koje spadaju u kategoriju “vlastiti mediji”, izraz koji se općenito odnosi na račune koji objavljuju vijesti i informacije, ali nisu odobreni od vlade ili države.

Peking često hapsi građane i cenzurira račune zbog objavljivanja ili dijeljenja činjeničnih informacija koje se smatraju osjetljivima ili kritičnima prema Komunističkoj partiji, vladi ili vojsci, posebno kada takve informacije postanu viralne.

Od 67.000 računa koji su trajno zatvoreni, gotovo 8.000 je uklonjeno zbog “širenja lažnih vijesti, glasina i štetnih informacija”, prema CAC-u. Oko 930.000 drugih računa dobilo je blaže kazne, od uklanjanja svih pratitelja do suspenzije ili ukidanja privilegija za stvaranje profita.

U zasebnoj kampanji, regulator je nedavno zatvorio više od 100.000 računa koji su navodno krivo predstavljali voditelje vijesti i medijske agencije kako bi se suprotstavio porastu izvještavanja o lažnim vijestima na internetu potpomognutim AI tehnologijama.

CAC je saopćio da je njegova najnovija kampanja bila usmjerena na gotovo 13.000 krivotvorenih vojnih računa, s nazivima kao što su “Komanda kineske Crvene armije”, “Kineske protuterorističke snage” i “Strateške raketne snage”.

Oko 25.000 drugih računa bilo je ciljano za lažno predstavljanje u javnim institucijama, poput centara za kontrolu bolesti i prevencije te državnih istraživačkih instituta.

Gotovo 187.000 kažnjeno je zbog lažnog predstavljanja u medijskim kompanijama, dok je više od 430.000 navodno nudilo profesionalne savjete ili obrazovne usluge bez relevantnih stručnih kvalifikacija.

Otprilike 45.000 računa zatvoreno je zbog “pomamom za vrućim pitanjima, utrkom za uticajem i nezakonite monetizacije”.

Regulator je rekao da je “aktivno koordinirao s javnom sigurnošću, nadzorom tržišta i drugim odjelima, kako bi zadao težak udarac i ispravio nezakonitosti self-media”.

– U isto vrijeme, pozivamo većinu korisnika interneta da aktivno učestvuje u praćenju i obavještavanju o postojanju takvih računa i da zajednički održavaju čisti cyber prostor – dodaje se.

Izvor: Reuters

About The Author