Rusija produžila pritvor novinarki RSE-a

Njezino pritvaranje moglo bi biti povezano s informacijama koje je dobila o univerzitetskim profesorima koji su mobilizirani za borbu u Ukrajini

Rusija produžila pritvor novinarki RSE-a
Foto: Safejournalists.net

Rusija je u petak naredila da se rusko-američka novinarka Alsu Kurmasheva zadrži u pritvoru još tri dana, nakon što su tužioci rekli da se nije registrirala kao “strana agentica”.

Kurmasheva je radila za medijsku kuću Radio Slobodna Evropa koju su finansirale Sjedinjene Američke Države kada su je u srijedu uhapsili službenici za provođenje zakona u ruskom gradu Kazanu. Prijeti joj do pet godina zatvora ako bude proglašena krivom za optužbe.

Novinar AFP-a vidio ju je u nečemu što je izgledalo kao kaput s kapuljačom i maskom na licu, dok su je dva člana osoblja pratila u Kazanski sud Sovetski. Novinarima je kasnije rečeno da napuste saslušanje.

– Rješenjem suda od 20. oktobra Alsu Kurmashevoj produžen je pritvor za 72 sati – saopćeno je iz suda.

Kurmasheva je druga američka novinarka koju je Rusija uhapsila. Reporter Wall Street Journala Evan Gershkovich uhapšen je u martu zbog “špijuniranja” – optužbe koju on, njegov poslodavac i Bijela kuća oštro poriču.

Otkako je pokrenula invaziju na Ukrajinu 2022. godine, Rusija je započela neviđenu akciju protiv nezavisnog novinarstva.

Iz RSE-a je rečeno da je ona radila kao urednica na tatarsko-baškirskom servisu američkog medija. Rečeno je da je izvještavala o naporima da se očuva tatarski jezik unatoč “povećanom pritisku na Tatare posljednjih godina”.

Kurmasheva živi u Pragu u Češkoj, ali je ušla u Rusiju 20. maja zbog hitnog porodičnog slučaja, prema javio je Odbor za zaštitu novinara (CPJ). Privremeno je zadržana na aerodromu Kazan 2. juna prije povratnog leta.

Oduzeti su joj i američki i ruski pasoš, a kažnjena je i novčanom kaznom jer nije registrirala američki pasoš ruskim vlastima, javio je RSE.

Nove optužbe najavljene su u srijedu dok je čekala povrat pasoša, rekao je CPJ, dodajući da su ozbiljno zabrinuti zbog optužbi.

Oznaka “strani agent”, koja ima konotacije iz sovjetske ere, primijenjena je na desetke nezavisnih novinskih kuća i zahtijeva od optuženih da se registriraju pri ministarstvu pravosuđa.

Vršitelj dužnosti predsjednika RSE-a Jeffrey Gedmin pozvao je na hitno puštanje Kurmasheve kako bi se “mogla vratiti svojoj porodici”.

Njezino pritvaranje moglo bi biti povezano s informacijama koje je dobila o univerzitetskim profesorima koji su mobilizirani za borbu u Ukrajini, rekla je lokalna novinska kuća Tatar Inform.

Upitan o slučaju, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da “u Rusiji nije bilo kampanje za progon američkih građana. “Postoje državljani SAD-a koji krše zakon i protiv njih se poduzimaju odgovarajuće mjere”, kazao je.

Izvor: AFP

About The Author