EU dala Meti i TikToku sedmicu dana da obrazlože mjere protiv dezinformacija

Kompanije društvenih mreža primijetile su porast dezinformacija o sukobu između Izraela i Hamasa, uključujući krivotvorene slike i pogrešno označene videozapise

EU dala Meti i TikToku sedmicu dana da obrazlože mjere protiv dezinformacija
Foto: Ajdin Kamber/Fotobaza.ba

Evropska komisija dala je sedmicu dana tehnološkim divovima Meta i TikTok da dostave pojedinosti o mjerama poduzetim kako bi se spriječilo cirkuliranje terorističkog i nasilnog sadržaja te govora mržnje na njihovim platformama usred intenziviranja sukoba između Izraela i Hamasa.

Izvršno tijelo EU-a saopćilo je da je službeno poslalo zahtjev za informacijama objema kompanijama o njihovim procjenama rizika i mjerama za ublažavanje širenja i pojačavanja ilegalnog sadržaja i dezinformacija nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

I Meta i TikTok su zamoljeni da dostave tražene informacije Komisiji do 25. oktobra, kao i odgovore na pitanja u vezi s odgovorom na krizu te do 8. novembra odgovore o zaštiti integriteta izbora.

Sukob u Gazi, koja je pod izraelskim bombardiranjem i blokadom, započeo je kada je Hamas pokrenuo operaciju Al-Aqsa Flood, višestruki iznenadni napad koji je uključivao niz raketnih bacanja i infiltracija u Izrael kopnom, morem i zrakom. Rečeno je da je upad bio odmazda za napad na džamiju Al-Aqsa i rastuće nasilje izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska tada je pokrenula operaciju Swords of Iron protiv ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze. Od tada su se dezinformacije i nasilni sadržaji oko sukoba proširili na internetu.

Kompanije društvenih mreža primijetile su porast dezinformacija o sukobu između Izraela i Hamasa, uključujući krivotvorene slike i pogrešno označene videozapise.

Izvršni direktori Mete, TikToka, X-a i Googlea primili su pisma komesara EU Thierryja Bretona u kojem im je on dao rok od 2 sata da odgovore na pravila moderiranja sadržaja.

No ta pisma nisu bila formalno, pravno obavezujući zahtjevi prema novim zakonima EU-a o tehnologiji koji određuju kakav je sadržaj dopušten na internetu. Sada, prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA), kompanije moraju odgovoriti u zadanim rokovima.

Nepoštivanje DSA-a može rezultirati kaznama od čak šest posto globalnog prometa kompanije ili čak obustavom djelovanja platforme u Evropskoj uniji. U ovom formalnom koraku prema DSA-u, Komisija je postavila dva roka za Metu i TikTok.

TikTok je dodatno dobio zadatak obavijestiti Evropsku komisiju o tome kako štiti maloljetnike na internetu do novembra.

Izvor: Agencija Anadolija/BBC

About The Author