Izraelci su blizu nametanja potpunog medijskog mraka u Gazi

Većina od 24 radijske stanice koje emitiraju iz Gaze ušutkane su zračnim napadima i bombardiranjem ili izraelskom blokadom

Izraelci su blizu nametanja potpunog medijskog mraka u Gazi
Foto: Ali Jadallah/Anadolu Agency

S ubijenim ili ranjenim novinarima, uništenim medijskim prostorijama, gašenjem interneta i prijetnjom cenzure televizijskog informativnog kanala Al Jazeera, Izrael već gotovo dvije sedmice suzbija izvještavanje u i iz Pojasa Gaze, saopćili su Reporteri bez granica (RSF).

Izraelci su blizu nametanja potpunog medijskog mraka u Gazi. Opće mjere poput ranije nametnutih i nedavno pojačanih blokada te prisilnog raseljavanja civila proteklih dana pogađaju lokalne novinare i njihove porodice. Pritom su mediji i novinari također posebno ugroženi na različite načine.

Od početka rata deset novinara je ubijeno – od kojih osam u Gazi i većina su žrtve izraelskog bombardiranja. Posljednja žrtva je Mohammad Baalouche, direktor TV kanala Palestine Today, koji je 17. oktobra ubijen u ciljanom napadu na svoju kuću, prema informacijama do kojih je došao RSF.

Uz deset novinara ubijenih dok su izvještavali o ratu, još devet je ubijeno u svojim domovima u Gazi kao rezultat izraelskog bombardiranja i zračnih napada.

Zatiranje novinarstva poprima i druge oblike. Od 7. oktobra u Gazi su izraelski zračni udari u potpunosti ili djelomično uništili mnoge medijske kuće. Palestinski novinarski sindikat kaže da ih je čak 50 uništeno.

Većina od 24 radijske stanice koje emitiraju putem etera ili na internetu – koje su među glavnim izvorima vijesti u Pojasu Gaze – ušutkane su zračnim napadima i bombardiranjem ili izraelskom blokadom.

Dana 19. oktobra, napad u blizini bolnice Nasser u Khan Younèsu uništio je privremenu šatorsku redakciju u kojoj su se nalazile ekipe BBC-a, Reutersa, Al Jazeere, AFP-a i lokalnih novinskih agencija.

Dok su neprestano riskirali svoje živote, najmanje 50 novinara moralo je napustiti svoje domove u gradu Gazi posljednjih dana kao rezultat izraelskih naredbi za evakuaciju. Morali su ostaviti opremu, dokumente i zaštitnu opremu tokom ovog prisilnog raseljavanja.

Pritisak na novinare koji prate situaciju u Pojasu Gaze, čak i one izvan enklave, pojačan je od 7. oktobra. Najmanje jednog novinara uhapsile su izraelske okupacijske snage na Zapadnoj obali zbog njegova izvještavanja o ratu u Gazi.

U Jeruzalemu je dopisniku televizije Al Araby Ahmadu Darwashi prijetio i vrijeđao ga je policajac tokom javljanja uživo, dok je tri novinara BBC-ja našla na nišanu izraelske policije u Tel Avivu.

– Kako bi vanjski svijet mogao dobiti pouzdane informacije, novinari moraju biti sposobni raditi. Ali novinarstvo je svakim danom sve opasnije. Gotovo dvije sedmice izraelske oružane snage čine sve što je moguće kako bi spriječile informiranje – naglasio je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire.

U međuvremenu, Al Jazeeri će vjerovatno uskoro biti zabranjen rad unutar Izraela. U propisima koji bi trebali biti usvojeni u nedjelju, ministri izraelske vlade planiraju cenzurirati katarsku televizijsku kuću, koja je jedan od glavnih izvora međunarodnog TV izvještavanja o ratu u Gazi i njegovim posljedicama.

Izvor: RSF

About The Author