Tužilaštvo pozvano da istražiti prijetnje novinarima Capitala

Odbornik SNSD-a je optužio urednika Capitala za nezakonito snimanje i objavljivanje telefonskih prijetnji

Tužilaštvo pozvano da istražiti prijetnje novinarima Capitala
Foto: Safejournalists.net

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima pozvali su Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci da hitno pokrene istragu o prijetnjama novinarki i uredniku portala Capital i zatraži sankcije za napadača Marinka Umićevića, umjesto što izdaje nalog za ispitivanje vlasnika ovog portala samo zato što su prijetnje snimljene i javno objavljene.

Podsjećaju da je glavni i odgovorni urednik Capitala Siniša Vukelić dao izjavu u policiji u svojstvu svjedoka po krivičnoj prijavi Marinka Umićevića, odbornika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Skupštini grada Banja Luka, privrednika i nositelja više javnih funkcija.

Umićević je optužio urednika Capitala za nezakonito snimanje i objavljivanje telefonskih prijetnji iz januaru prošle godine koje je uputio Siniši Vukeliću i novinarki Bojani Ninković.

Prijetnje su uslijedile nakon što je novinarka Ninković od Umićevića zatražila komentar o tome je li bio u sukobu interesa kao odbornik Skupštine grada Banja Luka, kada je dodijeljen grant RK „Borac“ u kojem je Umićević član uprave.

Za Upravni odbor BH novinara je neprihvatljivo da Tužilaštvo istražuje novinare Capitala koji su bili žrtve prijetnji i zastrašivanja, umjesto da su istraživačke potencijale i zakonska ovlaštenja u januaru 2022. godine usmjerili ka istrazi Umićevićevih prijetnji i ugrožava sigurnosti novinara, čija je zadaća bila da istražuju potencijalno nezakonitu odluku o dodjeli javnog novca i umiješanosti odbornika Umićevića u njeno donošenje.

Podsjetili su Tužilaštvo u Banjoj Luci na Deklaraciju o zaštiti istraživačkih novinara iz 2007. godine kojom je Vijeće Evrope naložilo državama članicama da štite slobodu izražavanja novinara ne samo nakon što objave određene istraživačke priče, već i tokom istraživanja tema od javnog značaja.

U ovom dokumentu se izričito traži od članica Vijeća Evrope i lokalnih vlasti da poduzmu odgovarajuće mjere koje su osmišljene da osiguraju ličnu sigurnost medijskih profesionalaca, a posebno onih koji su uključeni u istraživačko novinarstvo, i brzo i efikasno riješe slučajeve nasilja nad novinarima ili zastrašivanja novinara.”

Kako je Bosna i Hercegovina članica Vijeća Evrope, a pravosuđe jedan od stubova vlasti, Upravni odbor BH novinara je najavio da će advokatski tim Linije za pomoć novinarima podnijeti krivičnu prijavu ne samo protiv Marinka Umićevića nego i Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka zbog nepravovremenog postupanja u slučaju prijetnji Bojani Ninković i Siniši Vukeliću.

About The Author