Vukelić: Nadamo se da će tužilac odbaciti besmislenu Umičevićevu prijavu

Umičević je uputio niz šovinističkih uvredljivih prijetnji i psovki na račun novinarke, a portal je kasnije objavio taj snimak

Vukelić: Nadamo se da će tužilac odbaciti besmislenu Umičevićevu prijavu
Foto: it.mk

Krivična prijava Marinka Umičevića je potpuno besmislena i nadamo se da će je tužilac odbaciti, kazao je glavni i odgovorni urednik Capitala Siniša Vukelić koji je u Policijskoj upravi Banja Luka dao izjavu u vezi sa prijavom koju je podnio tehnički direktor Fabrike obuće „Bema“ Marinko Umičević jer je Capital objavio snimak u kojem Umičević brutalno vrijeđa i napada novinarku i urednika portala.

Vukelić kaže da je dao izjavu u svojstvu svjedoka po krivičnoj prijavi Marinka Umičevića za tekst i snimke objavljene na portalu Capital u januaru prošle godine.

Objasnio je da je novinarka portala Bojana Ninković od Umičevića zatražila da prokomentiraše da li se nalazi u sukobu interesa obzirom da je odbornik u Skupštini grada Banja Luka, koja je dodijelila grant RK „Borac“ gdje je on u upravi, što je po Zakonu o sukobu interesa nezakonito.

– Umičević je uputio niz šovinističkih uvredljivih prijetnji i psovki na njen račun, a i na moj kada sam ga nazvao da objasni svoje ponašanje i pitao hoće li dati izjavu. Umičević se na bahat, bezobrazan i uvredljiv način odnosio prema novinarki Bojani Ninković kao i prema meni – kazao je Vukelić.

Smatra da on zaslužuje prijavu koju iz ovog medija nisu podnijeli jer je Ninković tada bila u devetom mjesecu trudnoće te je nisu željeli izlagati dodatnom stresu, ali urednik Capitala ne isključuje mogućnost da sada to i urade.

Za njega je neprihvatljivo u demokratskim zemljama da država troši resurse, ljude i novac na ovakve slučajeve te je izrazio nadu da će tužilac odbaciti ovu besmislenu prijavu.

Pojasnio je da Umičević neovlašteno snimanje i objavljivanje temelji na tome da on nije dao odobrenje za objavu, iako se kolegica predstavila i objasnila zašto ga zove, nakon čega je Umičević nastavio da priča.

– Ne trebamo tražiti odobrenje za objavu izjava nakon što smo se predstavili i unaprijed objasnili zašto nam je potrebna – rekao je Vukelić.

Kaže da je zanimljivo što je u ovom momentu ponovo aktuelizirana ova tema misleći na proceduru izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske kojim se kriminalizira kleveta.

– Ne znam da li možemo ponovno aktiviranje ovog slučaja dovesti u vezu sa izmjenama zakona, ali sigurno je zanimljivo da sada dolazi na dnevni red ova krivična prijava za neko navodno djelo i tekst koji je objavljen prije godinu i po dana – naveo je Vukelić.

Izvor: Capital

About The Author