Konaković nastavlja s targetiranjem bh. medija i novinara

Udruženje BH novinari podsjeća da se Konaković godinama, s različitih funkcija u javnoj vlasti, brutalno obračunava s medijima

Konaković nastavlja s targetiranjem bh. medija i novinara
Foto: Fena

Zloupotrebljavajući javni prostor Ministarstva vanjskih poslova BiH i vlastitu ministarsku poziciju, ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković neargumentirano i bez dokaza pokušao je kriminalizirati medije i novinare, nazivajući ih “dijelom medijsko-pravosudne  mafije”.

On je, zbog činjenice da su pisali o policijsko-pravosudnoj akciji hapšenja osoba koje se sumnjiče za različita krivična djela i povezanost s narko-kartelom “Tito i Dino”, kazao da pojedini mediji i novinari pokušavaju njemu “napakovati veze” s kriminalnom grupom, te da svojim natpisima “ugrožavaju evropski put Bosne i Hercegovine”.

Ministar je dijelio lekcije medijima na koji način trebaju izvještavati o osobama koje su uhapšene u policijskoj akciji i kasnije saslušavane na sudu, čime je posegnuo za neprihvatljivim političkim pritiskom na novinare i direktnim miješanjem u njihov rad, smatra Udruženje BH novinari koje najoštrije osudilo neprimjerene izjave šefa bh. diplomatije.

Podsjetili su da se Konaković godinama, s različitih funkcija u javnoj vlasti, verbalno i svaki put brutalno obračunava s medijima, napadajući posebno one novinare koji kritički pišu o njegovim odlukama i načinima na koje obavlja javne dužnosti.

Udruženje ističe da Konaković politički obmanjuje javnost, naročito putem društvenih mreža, tumačeći kritike upućene njemu kao javnom dužnosniku udarom na državne institucije i/ili državu BiH i njen evropski put.

Za Udruženje je posebno je znakovito to što Konaković ni u jednoj reakciji na neprofesionalni rad novinara i medija nije koristio zakonska i legitimna sredstva poput demantija, zahtjeva za objavu ispravke, podnošenja žalbe nezavisnim (samo) regulatornim tijelima ili putem tužbe za klevetu.

Stoga, Upravni odbor BH novinara smatra Konakovićevo ponašanje neprimjerenim atakom na medijske slobode i profesionalni integritet novinara, isceniran sa ciljem kriminalizacije medija i rušenja njihovog ugleda u javnosti, uključujući i minimiziranje doprinosa bh. medija u razotkrivanju  ovog, međunarodnog kriminalnog kriminala.

– U tom kontekstu, BH novinari upozoravaju ministra Konakovića da će pokrenut sistem pravne zaštite radi kršenja prava na slobodu izražavanja, ukoliko se ne zaustave njegovi pritisci na medije i novinare – najavljeno je u saopćenju Udruženja BH novinari.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author