Novinarska udruženja pozvala ministricu unutrašnjih poslova da ne dozvoli izručenje Assangea

Krivično gonjenje Assangea otvorilo bi opasan presedan koji bi se mogao primijeniti na bilo koji medij, bilo kojeg novinara, izdavača ili izvora bilo gdje u svijetu

Novinarska udruženja pozvala ministricu unutrašnjih poslova da ne dozvoli izručenje Assangea
LONDON, ENGLAND - MAY 19: Julian Assange speaks to the media from the balcony of the Embassy Of Ecuador on May 19, 2017 in London, England. Julian Assange, founder of the Wikileaks website that published US Government secrets, has been wanted in Sweden on charges of rape since 2012. He sought asylum in the Ecuadorian Embassy in London and today police have said he will still face arrest if he leaves. (Photo by Jack Taylor/Getty Images)

Evropske i Međunarodna federacija novinara (EFJ-IFJ) pridružile su se 18 organizacija koje su pozvale britansku ministricu unutrašnjih poslova Priti Patel da odbije zahtjev američke vlade za izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea.

Ove grupe, koje predstavljaju slobodu medija, slobodno izražavanje i novinarske organizacije, također su zatražile sastanak s Patelom kako bi razgovarali o zabrinutostima u slučaju.

Organizacije su u pismu navele da su pismo napisali kako bi izrazili ozbiljnu zabrinutost u vezi s mogućnošću izručenja osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Američkim Državama i zamolili je da odbije zahtjev američke vlade za izručenje.

U martu je Vrhovni sud odbio razmotriti žalbu Assangea na odluku Visokog suda, koji je poništio presudu Okružnog suda o zabrani izručenja zbog mentalnog zdravlja.

– Duboko smo razočarani ovom odlukom s obzirom na veliki interes javnosti za ovaj slučaj, koji je zaslužio reviziju najvišeg suda u zemlji – napisali su.

Međutim, sada je, kažu, u njenim rukama da odluči hoće li odobriti ili odbiti izručenje Assangea SAD-u zbog čega su je pozvali da djeluje u interesu slobode medija i novinarstva odbijanjem izručenja i hitnim puštanjem Assangea iz zatvora, gdje je ostao u istražnom zatvoru tri godine unatoč velikim rizicima za njegovo psihičko i fizičko zdravlje.

U SAD-u će se Assangeu suditi po 17 tačaka Zakona o špijunaži i jednoj tački prema Zakonu o računarskim prijevarama i zlostavljanju, što bi ga zajedno moglo odvesti u zatvor do 175 godina. Vrlo je vjerojatno da će on biti zatvoren tamo u uvjetima izolacije ili samice unatoč uvjeravanjima američke vlade, što bi ozbiljno pogoršalo njegov rizik od samoubistva.

Nadalje, Assange se ne bi mogao adekvatno braniti na američkim sudovima, budući da Zakon o špijunaži nema odbranu od javnog interesa.

Njegovo krivično gonjenje stvorilo bi opasan presedan koji bi se mogao primijeniti na bilo koji medij koji objavljuje priče temeljene na informacijama koje su procurile, ili na bilo kojeg novinara, izdavača ili izvora bilo gdje u svijetu.

– Tražimo od vas, ministrice da poštujete predanost britanske vlade zaštiti i promoviranju slobode medija i odbijete zahtjev za izručenje SAD-a. Tražimo od vas da oslobodite Assangea iz zatvora Belmarsh i omogućite mu povratak svojoj porodici nakon mnogo godina izolacije – napisali su.

Također, zatražili su od nje da se javno obveže da će osigurati da se nijedan izdavač, novinar ili izvor više nikada ne suoči s pritvorom u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog objavljivanja informacija od javnog interesa.

Pismo potpisuju Reporteri bez granica (RSF), ARTICLE 19, Big Brother Watch, Blueprint for Free Speech, PEN, Evropski centar za slobodu medija (ECPMF), EFJ, Index on Censorship, IFJ, Nacionalni sindikat novinara, Fondacija Peter Tatchell i drugi.

Izvor: EFJ

About The Author