Prijetnje smrću novinarima Danasa

Prema evidenciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije ovo je šesti po redu incident počinjen na štetu novinara u Srbiji u proteklih sedam dana

Prijetnje smrću novinarima Danasa

 

Redakcija dnevnog lista i portala Danas dobila je niz uvreda i prijetnji smrću putem društvenih mreža i e-maila zbog citata Mahatme Gandija koji je objavljen u štampanom izdanju i na Instagramu, a koji glasi: „Istina, a ne Bog“.

Čak je pokrenuta akcija kojom su se građani pozivali da zatrpaju inboks redakcije porukom „Bog je istina“. Prijetnje su prijavljene nadležnom tužilaštvu i policiji.

„Poklaćemo vas sve“, „Jednog po jednog klaćemo ko god radi za ovu sektu“, „I vi ste na spisku! Sudiće vam se! BOG JE ISTINA!“, „Sekta ste najgora, rak vas načeo kad moram da psujem na Veliki Petak, … vam provokatorsku je*em!“ samo su neke od prijetnji i uvreda koje su stigle na adresu Danasa.

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić osudio je prijetnje i uvrede koje su novinari Danasa dobili.

– Ovo je još jedan pokazatelj do čega dovodi targetiranje i kampanje koje se vode protiv kritički orijentiranih medija. List Danas je često meta različitih vrsta pritisaka i napada, ali ove posljednje u nizu prijetnje su zastrašujuće, posebno imajući u vidu da se sve dešava tokom vjerskih praznika – dodao je.

Apelirao je na sve građane, a posebno na političke aktere, da se suzdržavaju od retorike koja u društvu produbljuje ovakve strasti i vodi ka ovako strašnim prijetnjama.

Prema evidenciji Nezavisnog udruženja novinara Srbije, ovaj slučaj je šesti po redu incident počinjen na štetu novinara u Srbiji u proteklih sedam dana. Prije Danasa, napadnuta je zgrada Mađarske medijske kuće u Subotici, tri puta su napadani i prijećeno je novinarima televizije N1 i ekipa portala Nova.rs.

Budući da su se svi incidenti dogodili neposredno prije uskršnjih praznika u Srbiji, a posljednji slučaj ima vjersku konotaciju, NUNS je apelirao na građane da se uzdrže od djela koje nisu u duhu pravoslavlja, niti bilo koje druge religije. To bi svakako trebalo da bude praksa bez obzira na vjerski kalendar.

Mreža Safejournalists, koja predstavlja preko 8.200 medijskih radnika na zapadnom Balkanu, pridružila se NUNS-u u osudi prijetnje upućene redakciji dnevnog lista Danas i pozvala nadležne institucije u Srbiji da djeluju i garantiraju sigurnost novinara.

Najavili su da će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresirane strane o ovom slučaju jer je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Izvor: Mreža Safe Journalists

 

About The Author