Porezna uprava FBiH odblokirala račune BHRT-a

To ipak nije kraj problema za BHRT

Porezna uprava FBiH odblokirala račune BHRT-a

Porezna uprava Federacije BiH danas je odblokirala račune BHRT-a što je dobra vijest za 870 uposlenika Radio-televizije Bosne i Hercegovine koji zbog teške situacije javnog servisa nisu dobili zarađene plaće.

Nažalost, ovo za sada ne znači kraj svim finansijskim problemima BHRT-a jer i dalje postoji veliki problem s naplatom RTV takse te dugovanjima koja RTRS ima prema BHRT-u.

– Računi su odblokirani. Radnici mogu očekivati normalizaciju rada i da će BHRT konačno s odblokiranim računima se polako vraćati u normalu do okončanja sudskih presuda s RTRS-om i konačnog prijedloga, prije svega državne vlasti i Parlamenta BiH, oko naplate RTV takse jer ovo sada ne funkcionira – kazao je za Klix glasnogovornik BHRT-a Seid Masnica.

Pojasnio je da ta sredstva nisu dovoljna za normalnu funkcioniranje BHRT-a, osim za isplatu plaća što je primarni cilj jer bh. građanima moraju osigurati kvalitetan program i biti javni servis sa svim svojim produkcijskim kapacitetima.

– Nažalost samo za plaće to nije faktički rješenje. Rješenje je da imamo naplatu RTV taksu koja će omogućiti veći budžet BHRT-u, samim tim i za plaće i sve ostale produkcijske potrebe – dodao je Masnica.

Federalna parlamentarnka Sanela Prašović-Gadžo je na Facebooku napisala da će danas održati sastanak s predstavnicima Sindikata BHRT te da je deblokada računa prvi korak u normalizaciji stanja, ali ostaje problem nedostatak novca jer je novac za plate koji se nalazio na računima BHRT-a oduzela Porezna uprava FBiH.

– Svi zajedno se moramo potruditi da pronađemo adekvatno rješenje za stabilno funkcioniranje BHRT-a. U narednim danima ću predložiti konkretno rješenje za saniranje finansijskog stanja BHRT-a – navela je Prašović-Gadžo koja je s Irfanom Čengićem inicirala Rezoluciji o finansiranju BHRT-a koja je usvojena u Federalnom parlamentu.

Iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u ranije su poručili da neki nijemo posmatraju kako se BHRT već godinama i decenijama sistemski urušava od strane istih sila koje sistemski urušavaju i državu Bosnu i Hercegovinu.

Iz Upravnog odbora državnog javnog servisa naglasili su ranije da prema BHRT-u postoje višemilionska dugovanja koja se ne izmiruju uprkos pokrenutim tužbama još od 2008. godine.

Izvor: Klix

About The Author