Svjetski dan slobode medija: U BiH 49 fizičkih napada, prijetnji smrću i političkih pritisaka na novinare

Iza većine prijetnji novinarima, kršenja njihovih prava i sigurnosti stoje javni zvaničnici, političke ličnosti ili najviši državni funkcioneri

Svjetski dan slobode medija: U BiH 49 fizičkih napada, prijetnji smrću i političkih pritisaka na novinare
Foto: 112.International

Upravni odbor Udruženja BH novinari, povodom Svjetskog dana slobode medija, pozvali su novinare, urednike i druge medijske djelatnike na zajedničko suprotstavljanje otvorenim, ciljanim i učestalim kršenjima novinarskih prava i medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini.

Od maja prošle godine do ovogodišnjeg praznika slobodnog novinarstva, BH novinari su zabilježili 49 fizičkih napada, prijetnji smrću i političkih pritisaka.

– U porastu su mobing na radnom mjestu, otkazi, diskriminacija i drugi oblici ugrožavanja radnih prava u medijima. Posebno zabrinjava sve dublje siromaštvo medijskih radnika, koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za ponižavajuće plaće, najniže među svim profesijama koje podrazumijevaju visok stupanj znanja i profesionalnog integriteta – navodi se u saopćenju.

Skrenuli su pažnju na nedopustivo veliki broj slučajeva (21) kršenja prava novinara i slobode medija od početka 2020. godine, a naročito u periodu vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa. Zbog svoga rada, kritički i istraživački novinari su svakodnevno izloženi neprijateljskom tretmanu, pritiscima i uskraćivanju prava na pristup javnim događajima i informacijama.

Kako su potvrdili, iza većine prijetnji novinarima, kršenja njihovih prava i sigurnosti stoje javni zvaničnici, političke ličnosti ili najviši državni funkcioneri.

– Zbog toga s indignacijom odbacujemo sve čestitke i političke poruke medijskoj zajednici povodom trećeg maja. Umjesto čestitki, od javnih zvaničnika u BiH zahtijevamo poštivanje prava na slobodu izražavanja. Umjesto političkih floskula tražimo efikasno kažnjavanje napadača na novinare i onih koji od medija skrivaju javne informacije – poručili su iz Udruženja BH novinari.

U anketi BH novinara i Fondacije Friedrich Ebert i ove su godine građani BiH iskazali najviši stepen povjerenja u medije i novinare.

To povjerenje obavezuje odgovorne novinare i sve druge medijske profesionalce da javni interes i novinarsku etiku nikada ne podrede propagandi i dezinformacijama ili da bilo kada rade po diktatu i u interesu političkih i ekonomskih moćnika.

– Danas više nego ikada svi trebamo pokazati koliko smo spremni zajedno i solidarno u cijeloj BiH jačati temelje odgovornog novinarstva, objektivnog informiranja građana i kritičkog dijalogu u bh. društvu – poručili su iz Udruženja BH novinari.

About The Author