Pokrenuta Globalna platforma za kvalitetno novinarstvo

Neophodna je priprema za budućnost koja se temelji na kvalitetnom, etičkom i solidarnom novinarstvu u kojem se poštuju radna prava i temeljne slobode

Pokrenuta Globalna platforma za kvalitetno novinarstvo

Uoči Svjetskog dana slobode medija i usred krize Covid-19, Međunarodna federacija novinara (IFJ), svjetska organizacija novinara s više od 600.000 članova u 146 zemalja, pokrenula je Globalnu platformu za kvalitetno novinarstvo.

Platforma je namijenjena udruženjima IFJ-a, njegovim regionalnim grupama, a podržavaju ga sve sindikalne svjetske federacije koje predstavljaju nekoliko stotina miliona radnika.

Utjecaj koronavirusa na čovječanstvo dovodi do zdravstvene, političke i ekonomske krize i ostavlja posljedice na sva društva. Svi kontinenti i sektori su zahvaćeni ovom krizom, a mediji, bez obzira na njihovu prirodu, nisu u stanju izbjeći ovaj destruktivni val.

Mnoge medijske firme već su zatvorene, milioni radnih mjesta su nestala, a novinari, čije su kvalitetne informacije ključne za građane u vrijeme krize, trpe najjači udarac.

Potrebno je zaštititi medije, sačuvati radna mjesta i podržati radnike. Neophodna je priprema za budućnost koja se temelji na kvalitetnom, etičkom i solidarnom novinarstvu u kojem se poštuju radna prava i temeljne slobode.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) stoga predlaže snažan i izravan plan globalnog poticanja u spašavanju najugroženijih medija i novinara.

Pozivali su sve nacionalne vlade da se, u ovo doba dezinformacija, zalažu snažnim političkim i ekonomskim mjerama za kvalitetno novinarstvo koje će osigurati opstanak kvalitetnih medija i profesionalnih novinara.

Mnoge podružnice IFJ-a širom svijeta već su postigle značajan napredak i dobile snažna obećanja od vlada ili federacija poslodavaca.

Neke od njih su osiguranje fizičke i psihološke sigurnosti i zaštite medijskih radnika, omogućavanje novinarima slobodno kretanje u vrijeme općeg ograničenja te omogućavanje sredstva novinarima i medijskim radnicima kojima bi dostojno živjeli i radili uz vanrednu finansijsku pomoć, unatoč padu prihoda.

Od početka pandemije novinari su u velikoj mjeri dokazali ključnu ulogu koju igraju. Bilo da se radi o obrazovanju građana, naučnim objašnjenjima ili otkrivanjem raznih priča političara, postavljajući im teška pitanja i otkrivajući institucionalne neuspjehe.

Nažalost, istovremeno previše država koristi ovu krizu kako bi povećalo autoritarnu moć te ojačalo sisteme nadzora stanovništva ili zatvorilo novinare. Neke medijske kompanije smanjuju plaće i povlastice bez pregovora te otpuštaju osoblje.

IFJ i njegove podružnice širom svijeta će na globalnom i nacionalnom nivou nastaviti promovirati kvalitetno, etično i solidarno novinarstvo za koje se zalažu od svog osnivanja 1926. godine.

Stoga IFJ i predlaže „Globalnu platformu za kvalitetno novinarstvo“ kako bi očuvala i zaštitila radna mjesta u medijskoj industriji i stvorila budućnost koja promovira održivu, etičku i javno podržanu informacijsku ekonomiju. Informacije moraju ostati javno dobro, zaključili su.

Izvor: IFJ

About The Author