Uz Svjetski dan slobode medija: U BiH 35 posto novinara radi na crno, za platu od 300 do 500 eura

Upitna sigurnost rada novinara, u proteklih 10 godina evidentirano gotovo 500 napada na novinare

Uz Svjetski dan slobode medija: U BiH 35 posto novinara radi na crno, za platu od 300 do 500 eura
Foto: BH novinari

Predsjednik Društva novinara Bosne i Hercegovine Faruk Zupčević čestitao je svim novinarima i medijskim radnicima u BiH treći maj – Svjetski dan slobode medija, naglašavajući da su mediji jedan od osnovnih stubova demokratskog društva i kao takvi imaju veliku odgovornost da istinito informiraju građane niko ih u tome ne bi trebao sprječavati.

Kako je naglasio, novinari i mediji Bosne i Hercegovine su i u ovom teškom vremenu za čovječanstvo bili stalno na prvoj liniji odbrane od koronavirusa Covid-19, informirajući građane o svim opasnostima i teškoćama koje su zaprijetile svijetu i do sada odnijele više od 270.000 života.

– Iako pandemiji ni izbliza nije kraj, mogli bismo reći da su novinari pravovremeno, profesionalno i odgovorno informirali građane, pri tom ne šireći strah i paniku – navodi Zupčević.

Uvjeti u kojima rade novinari u Bosni i Hercegovini su teški, pa ipak prema nekim istraživanjima, mediji su institucije kojima građani najviše vjeruju, a to je prilika i obaveza medija da se ojača njihova uloga kako bi se unaprijedio njihov položaj u društvu koji je sada jako loš.

Prema procjenama, 35 posto novinara u medijskoj zajednici Bosne i Hercegovine, koja ima više od 3.000 zaposlenih, radi na crno. Potpisani ugovori su nepovoljni. Najčešće na određeno vrijeme, bez uplaćenih doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje. Novinari najčešće rade za plaće koje se kreću od 300 do 500 eura. Sigurnost rada novinara je također upitna.

U proteklih 10 godina, prema podacima Misije OSCE-a u BiH, evidentirano je gotovo 500 napada na novinare. Prema izvještajima organizacije Reporteri bez granica o slobodi medija, BiH je na 58. mjestu, među 180 zemalja svijeta i najbolja je u regiji.

Međutim, prema indexu sloboda medija, na osnovu kojeg je sačinjen izvještaj, Bosna i Hercegovina ima najliberalnije zakone o slobodi medija, ali njihove implementacija i realizacija zakočene su zasićenim pravosudnim sistemom, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 1993. godine treći maj za Međunarodni dan slobode medija, ukazujući tako na značaj nezavisnosti medija i podsjećajući vlade da je njihova dužnost da podrže slobodu izražavanja.

About The Author