Svjedokinja ubistva novinarke BBC-a prepoznala Milorada Ulemeka Legiju

Novinarka Jill Dando upucana je u potiljak na svom kućnom pragu 26. aprila 1999. godine

Svjedokinja ubistva novinarke BBC-a prepoznala Milorada Ulemeka Legiju

List The Times objavio je tekst koji Milorada Ulemeka Legiju dovodi u vezu sa ubistvom britanske novinarke Jill Dando 26. aprila 1999. godine ispred njene kuće u Londonu. Jedna žena, svjedok, koja se zatekla u blizini mjesta zločina i vidjela muškarca koji bježi, izjavila je da je prepoznala Legiju na fotografiji, rekao je za N1 David Brown, novinar Timesa.

– Fotografija sa mjesta zločina je sa sigurnosne kamere i dosta je zamućena. Ipak, obavljeno je upoređivanje linije kose, vilice, s tog snimka sa fotografijom Milorada Ulemeka Legije iz tog vremena. Ta svjedokinja je prije 25 godina te kobne noći vidjela čovjeka koji bježi sa mjesta zločina – kazao je.

Kada su joj prvi put pokazali fotografiju Ulemeka iz tog perioda, u utorak uvečer, rekla je da je sigurna da je to čovjek kojeg je vidjela da bježi sa lica mjesta na kojem je ubijena novinarka Jill Dando. Tačnije rekla je – da, to je on, rekao je za N1 Brown.

Naveo je i da se ne može stopostotno tvrditi da je riječ o Ulemeku, ali da se „ne može isključi da je riječ o istom čovjeku“.

– Za ubistvo Jill Dando osuđen je muškarac po imenu Berry George, ali ga je poslije osam godina porota oslobodila. U Scotland Yardu su rekli da neće ponovo otvarati istragu, ali s obzirom na to da postoji i jedan bivši policajac koji ne može da isključi sličnost sa Ulemekom, kao i da je svjedokinja izjavila da je to on, pretpostavljam da će doći do političkog pritiska u Britaniji da ponovo otvori slučaj – rekao je britanski novinar.

On je ispričao i da su se poslije ubistva razmatrali „brojni motivi “ za taj zločin i ubistvo novinarke Jill Dando.

– Dando je učestvovala u više istraživanja o organiziranom kriminalu. Razmatralo se da su je ubili gangsteri, organizacija Ira, a trebalo je da i se uda za jednog ginekologa kraljice Elizabete, pa se sumnjalo da i tu postoji veza. Brojne su teorije, ali je ovo jedan od najvećih neriješenih zločina u modernoj historiji Velike Britanije – zaključio je Brown.

Dando, (37) novinarka BBC-a i voditeljica emisije „Crimewatch“, upucana je u potiljak na svom kućnom pragu 26. aprila 1999. godine.

Ubijena je nekoliko sedmica pošto je pokrenula akciju na televiziji u kojoj je prikupljeno 54 miliona funti za izbjeglice s Kosova koje su pobjegle od srpskih paravojnih snaga tokom rata u Jugoslaviji, piše The Times.

Portal na svom sajtu navodi da je Ulemek bivši pripadnik francuske „Legije stranaca“ i da je pripadao „udarnom odredu“ ubica koji je bio pod kontrolom režima Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije.

Osuđen je za ubistva Ivana Stambolića, bivšeg predsjednika Srbije, koji je upucan u potiljak 2000. godine, kao i premijera Zorana Đinđića, koji je ubijen 2003. godine, navodi britanski medij.

Ulemek je, kako se dodaje u tekstu, svjedočio i da je čuo za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije (49) koji je ubijen ispred svog stana u Beogradu, 15 dana prije nego što je Dando postala meta. Ulemek je, kako prenosi The Times, tvrdio da je Ćuruvija bio na meti zbog svoje kritike Miloševića.

Izvor: N1

About The Author