Završen projekt u zemljama zapadnog Balkana usmjeren na poboljšanje javnih RTV servisa

Cilj je bio da se doprinese reformi i profesionalnom razvoju medijskih javnih servisa na zapadnom Balkanu za proizvodnju pluralističkog, nezavisnog i odgovornog sadržaja

Završen projekt u zemljama zapadnog Balkana usmjeren na poboljšanje javnih RTV servisa

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i njegove partnerske organizacije upravo su završile petogodišnji projekt na zapadnom Balkanu za poboljšanje vještina za profesionalce i razvoj kvalitetnog sadržaja u javnim emiterima.

Projekt Osnaživanje društva: tehnička pomoć javnim servisima na zapadnom Balkanu koji finansira Evropska unija provodi konzorcij predvođen IFJ-om od 2018. godine u šest zemalja, odnosno u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Cilj projekta bio je doprinijeti reformi i profesionalnom razvoju medijskih javnih servisa (PSM) na zapadnom Balkanu za proizvodnju pluralističkog, nezavisnog i odgovornog sadržaja.

Glavna postignuća, kako je saopćio IFJ, je usvajanje regionalnih načela za upravljanje i finansiranje, uključujući izradu mapa puta za reforme upravljanja za promjenu upravljačkih struktura i funkcija i usavršavanje menadžera ljudskih resursa.

Urađena je produkcija desetaka istraživačkih priča, prekograničnih istraživačkih dokumentaraca i programa za djecu te obuka istraživačkih timova i timova za provjeru činjenica o borbi protiv dezinformacija. Deseci novinara usavršili su se u podatkovnom i mobilnom novinarstvu.

Također, napravljene su integrirane redakcije koje su postale učinkovitije, usvojen je kodeks ponašanja za javne servise te ažurirane uređivačke smjernice, a uspostavljena je i Platforma za razmjenu arhive koja povezuje svih šest javnih servisa, dijeleći stotine sati digitaliziranog sadržaja.

Generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger kaže da su ponosni na ove rezultate koji će doprinijeti poboljšanju kvalitetnog sadržaja javnih servisa i profesionalnih vještina u regiji.

– Izazovi s kojima smo se susreli bili su ogromni, ne samo politički izazovi i pandemija Covida, ali je postignuće znati da će javnost na zapadnom Balkanu biti bolje informirana i imati koristi od kvalitetnijeg sadržaja – dodao je.

Osim IFJ-a, partneri u konzorciju su Evropska radiodifuzna unija, Evropska federacija novinara, Balkanska istraživačka mreža, Eurovision News Exchange za jugoistočnu Evropu ERNO i austrijska televizijska kuća Österreichischer Rundfunk (ORF).

Izvor: IFJ

About The Author