Novim zakonom Turska pooštrila nadzor nad društvenim mrežama

Turski parlament odobrio je zakon koji će omogućiti strože praćenje sadržaja na društvenim mrežama, a kritičari strahuju da je to daljnji korak ka utišavanju neslaganja u zemlji

Novim zakonom Turska pooštrila nadzor nad društvenim mrežama

Turski parlament usvojio je zakon koji će vlastima u toj zemlji omogućiti veće ovlasti za kontrolu sadržaja na društvenim medijima.

Između ostalog, zakon zahtijeva da društvene mreže poput Facebooka i Twittera imaju predstavnike u Turskoj koji će biti zaduženi za regulaciju pritužbi na sadržaj na tim platformama.

Ukoliko ne odrede predstavnika, bit će kažnjeni visokim novčanim kaznama, zabranama oglašavanja i smanjenjem propusnosti zbog kojih bi korištenje mreže društvenih medija bilo tako sporo da bi bilo nepraktično.

Kazne će se izricati i ako sadržaj za koji je utvrđeno da je neprihvatljiv ne bude uklonjen ili blokiran u roku od 24 sata. Novi zakon također zahtijeva pohranu podataka korisnika s društvenih mreža u Turskoj.

Kritičari zakona tvrde da će se njime povećati cenzura te da će pomoći u suzbijanju neslaganja u zemlji u kojoj se već blokira internetski sadržaj koji vlada ne odobrava.

Uoči glasanja u parlamentu, glasnogovornik visokog povjerenika Ujedinjenih nacija za ljudska prava rekao je da će zakon “pružiti državi moćne alate za ostvarivanje još veće kontrole nad medijima”.

U ponedjeljak je njujorška aktivistička grupa Human Rights Watch upozorila da će zakon donijeti “novi mračni period internetske cenzure”.

Zakon je podržao predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je rekao da želi iskorijeniti nemoralne sadržaje na društvenim medijima. Vlada tvrdi da je cilj zakona borba protiv cyber kriminala i zaštita korisnika.

Prijedlog zakona podržala je Erdoganova vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP), koja ima većinu u parlamentu s koalicionim partnerom Strankom nacionalističkog pokreta (MHP).

Turska je već zemlja koja izdaje najviše zahtjeva za uklanjanje sadržaja na Twitteru, a više od 408.000 web stranica blokirano je u toj zemlji, navodi tursko Udruženje za slobodu izražavanja.

Turske vlasti blokirale su internetsku enciklopediju Wikipediju na tri godine, sve dok najviši sud u zemlji nije presudio da je to kršenje prava na slobodu izražavanja.

Zemlja također ima jednu od najvećih svjetskih stopa zatvorenih novinara, od kojih su mnogi uhapšeni nakon neuspjelog puča 2016. godine.

Izvor: DW

About The Author