Magazinović i Arnaut ponovo zatražili da se novinarima omogući nesmetan rad

Iako je pojedinačan slučaj na koji je Magazinović reagirao objašnjen, zatraženo trajno rješenje tog pitanja

Magazinović i Arnaut ponovo zatražili da se novinarima omogući nesmetan rad
Foto: Istinomjer

Poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine i Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bih Saša Magazinović i Damir Arnaut ponovo su problematizirali pitanje ulaska novinara u zgradu državnog parlamenta.

Magazinović je potvrdio da je dobio odgovor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH o ulasku novinara u zgradu parlamenta, ali je kazao da je potrebno riješiti to pitanje kako bi novinari nesmetano mogli raditi svoj posao.

U odgovoru Magazinoviću iz Direkcije je objašnjena njihova nadležnost, gdje je rečeno da je primarna aktivnost policijskih službenika u bh. institucijama vanjsko osiguranje objekta.

– Tog 17. juna pripadnici unutrašnjeg osiguranja bh. institucija spriječili su grupu novinara da uđu u objekat, nakon čega su se novinari zadržali ispred službenog ulaza Parlamentarne skupštine BiH. S obzirom da novinari nisu ušli u zgradu PS BiH, policijska službenica Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH je pitala novinare da li su se uredno najavili, smatrajući njihovo nenajavljivanje razlogom zabrane ulaska – pojašnjava se nadalje.

Kako u odgovoru poslaniku stoji, neko od prisutnih novinara je rekao da je u toku sjednica Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i da je ta komisija otvorena za javnost te da čekaju odobrenje za ulazak u zgradu.

– Nakon dobijenog odgovora policijska službenica se udaljila s tog mjesta. Nedugo nakon toga sekretar Parlamentane skupštine BiH Kenan Vehabović došao je do novinara i pustio ih u zgradu. Niko od pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH nije zabranio novinarima kretanje i snimanje na platou ispred Parlamentane skupštine BiH – rečeno je iz Direkcije.

Poslanik Arnaut pitao je Kolegij Doma šta je s njegovom inicijativom koju je tom tijelu uputio, a u kojoj traži da se novinarima osiguraju uvjeti za konstantno prisustvo i rad u zgradi državnog parlamenta.

– Novinari u Washingtonu smješteni su neposredno kod Bijele kuće. Ovdje novinari nemaju tu mogućnost. Molim vas da riješimo to pitanje i da omogućimo novinarima stalni pristup, a ne samo kada su sjednice – ponovio je.

Izvor: PSBiH/NAP

About The Author