Instagram kažnjen s 405 miliona eura zbog kršenja privatnosti djece

Ovo je treća kazna za kompaniju u vlasništvu Mete koju je izrekao irski regulator

Instagram kažnjen s 405 miliona eura zbog kršenja privatnosti djece
Foto: iniciarsesion.tech

Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) kaznila je platformu društvenih mreža Instagram koji je u vlasništvu Mete sa 405 miliona eura zbog kršenja Opće uredbe o zaštiti podataka.

Kazna, koja je druga najveća kazna prema GDPR-u nakon kazne od 746 miliona eura protiv Amazona, treća je za kompaniju u vlasništvu Mete koju je izrekao irski regulator.

U saopćenju irski DPC je potvrdio kaznu, ali je odbio daljnje komentare na nju.

Irski regulator izrekao je kaznu nakon što je morao pokrenuti mehanizam za rješavanje sporova kako bi razriješio mišljenje drugih evropskih tijela za zaštitu podataka o ovoj kazni.

Kazna, trenutno najviša za kompaniju u vlasništvu Mete – nakon 225 miliona eura kazne za WhatsApp i 17 miliona eura za Facebook – usmjerena je na kršenje privatnosti djece na Instagramu, uključujući objavljivanje e-mail adresa i telefonskih brojeva djece.

Irski DPC ima još najmanje šest istraga o kompanijama u vlasništvu Mete u pripremi.

– Ova kazna fokusirana je na stare postavke koje smo ažurirali prije više od godinu dana, a od tada smo objavili mnoge nove značajke kako bismo zaštitili tinejdžere i njihovu privatnost – kazao je glasnogovornik Mete.

Dodaje da je mlađima od 18 godina automatski postavljen njihov račun na privatno kada se pridruže Instagramu, tako da samo osobe koje poznaju mogu vidjeti šta objavljuju, a odrasli ne mogu slati poruke tinejdžerima koji ih ne prate.

– U potpunosti smo sarađivali s DPC-om tokom njihove istrage i pažljivo pregledavamo njihovu konačnu odluku – rekao je glasnogovornik.

Izvor: Politico

About The Author