RTRS I BNTV: Dodik o vinu i političkom Sarajevu

Član Predsjedništva BiH iz dana u dan prevazilazi samog sebe, u čemu ga slijepo slijede i novinari RTRS-a. Sada i oni Bošnjake nazivaju muslimanima

RTRS I BNTV: Dodik o vinu i političkom Sarajevu
Foto: Mediji

RTRS: Raskošna promocija SNSD-a

  1. avgust – 5. septembar 2022.

NEPROFESIONALNA PODRŠKA VLADAJUĆEM DVOJCU: Dva dana od početka predizborne kampanje bilo je dovoljno da RTRS pokaže svu raskoš promoviranja kandidata SNSD-a za ključne pozicije na nivou Republike Srpske i BiH.

Iako se ne bavimo kvantitativnom analizom, nemoguće je bilo ne konstatovati da su se u Dnevniku 2 emitovanom 4. septembra u prvih 12 minuta smjenjivali izvještaji čiju su okosnicu činile izjave Milorada Dodika i Željke Cvijanović. Ovaj dvojac svjesno koristi/zloupotrebljava pozicije/funkcije koje trenutno obnašaju (član Predsjedništva BiH i predsjednica RS-a) zarad vlastite političke promocije.

PRIJETNJA SECESIJOM: Otvaraju se radovi na cestama, osveštavaju crkve, Dodik prijeti secesijom RS-a. Uredništvo Dnevnika 2 itekako je svjesno da je sve to dio predizborne kampanje, no za pravila i propise javni servis Republike Srpske, kada je u pitanju promocija SNSD-a i čelnih ljudi te stranke, ne mari.

VINO, SARAJEVO I MUSLIMANI: Ipak, da uvijek u promociji Dodika RTRS može otići više i neprofesionalnije, svjedočili smo u izvještaju Teodore Vranješ sa sajma vina koji je održan u okviru samita Otvoreni Balkan u Beogradu. Dodik na samit nije pozvan, pa je uz srčanu podršku novinarke Dnevnika sajam iskoristio za samopromociju. Osim o vinu, govorio je i o „šteti koju zbog političkog Sarajeva Republika Srpska trpi jer nije dio Otvorenog Balkana“. Iako je izvještaj i dužinom i sadržajem više ličio na reportažu kojoj nije mjesto u centralnoj informativnoj emisiji, izdvajamo da sada i novinari RTRS-a Bošnjake, po uzoru na Dodika, nazivaju muslimanima.

KUPOVINA GLASAČA: Vlada RS dijeli novac kapom i šakom. Javno se pokušava kupiti naklonost penzionera, mladih, višečlanih porodica, djece poginulih boraca. Ali sistemske mjere kojima bi se ublažile ekonomske posljedice inflacije se ni ne naziru. Javni RTV servis RS-a prešućuje podatak o visini javnog duga RS-a, statistiku koja kaže da je inflacija u julu u ovom entitetu iznosila 15,4 posto.

Umjesto toga, gledatelje se podrobno informiše o mjerama štednje s kojima se suočava Evropa zbog energetske krize, o rastu cijena i mjerama kojima vlade država Evropske unije pomažu stanovništvu. RS, ako je vjerovati aktuelnoj vlasti i RTRS-u, ništa od toga nije i neće ni okrznuti.

SAM NA BRANIKU PRAVIH VRIJEDNOSTI: Malo ko kao novinari RTRS-a kadri su manipulirati činjenicama i upregnuti ih u glorifikovanje lika i djela Milorada Dodika. Primjer je Dodikovo uskraćivanje agremana novom njemačkom ambasadoru u BiH. U izvještaju Branke Kusmuk, u kojem se do suštine trebalo probiti kroz šumu njenih opservacija i tumačenja, Dodik je, kaže Kusmuk da tvrde analitičari, stao u kraj njemačkoj samovolji. Analitičari su zapravo Dodikov savjetnik i portparol SNSD-a Radovan Kovačević, ali za Kusmuk i RTRS sve je to normalno. Stajanje u kraj njemačkoj samovolji zapravo je reagovanje njemačke ambasade u BiH, koja je odbacila Dodikove tvrdnje da ta država želi ukidanje RS-a, te da podržava uređenje naše države zasnovano na Dejtonskom sporazumu.

Odbijanjem davanja agremana ambasadoru Njemačke u BiH novinari su se bavili i u Dnevniku 5. septembra, a povod je bio Dodikov zahtjev za sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj će zatražiti podršku za povredu vitalnog interesa RS-a. Pred javnošću  je lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH još jednom demonstrirao sav repertoar svoje bahatosti i osionosti. Njemačku i opoziciju u RS-u, koja zaoštravanje odnosa sa tom državom smatra politikom pogubnom za cijelu BiH, „podučio“ je da „ne razumiju da je na sceni novi svjetski poredak“ i da njegova odluka jasno šalje poruku Njemačkoj „da smo mi faktor“. Ma šta da to značilo.

Ocjena: 1, jer niže nemamo

 

BNTV: Javne kuhinje demantiraju Dodika i RTRS

  1. avgust – 5. septembar 2022.

INFLACIJA I DRUGA ZLA: Pesimistička nedjelja, u najkraćem je opis sadržaja Dnevnika emitovanog 3. septembra. Dok RTRS u cijelosti ignoriše realnost u kojoj živimo, javnosti je nizom izvještaja u ovom Dnevniku zasnovanih na statističkim podacima državne i entitetske agencije za statistiku predočena visina javnog duga RS-a te stopa inflacije na državnom i entitetskom nivou. Time je napravljena paralela između tvrdnji lidera SNSD-a Milorada Dodika da u RS-u nema socijalnih izazova i gladnih ljudi.

GLADNI GRAĐANI: A osim statistike, Dodikove tvrdnje demantirali su i građani koji u redovima pred javnim kuhinjama čekaju jedini obrok u danu te voditelji javnih kuhinja koji upozoravaju da svakim danom raste broj socijalno ugroženih stanovnika svih životnih doba.

Jedna od tema kojom su se bavili novinari jeste i uzaludan pokušaj opozicionih stranaka na državnom nivou za donošenje zakona o uvođenju nulte stope poreza na osnovne životne namirnice. Ukazano je kroz ovu temu i na to kako zastupnici SNSD-a u državnom parlamentu, pozivajući se na procedure, opstruišu, kao i u slučaju privremenog ukidanja akciza na gorivo, svaku mjeru koja bi olakšala život građana i time umanjila prihode vlasti kojima raspolažu posebno u jeku izborne kampanje.

JAVNI NOVAC: A kako vladajuće stranke u cijeloj BiH troše javni novac da pridobiju glasače, gledatelji su upoznati na temelju analize koju je predstavio Transparency International BiH. Istraživanje je samo potvrdilo ono što ne može promaći pažnji svakog prosječnog građanina, da se početak javnih radova i podjela socijalne pomoći koriste samo za predizborne skupove.

Početak kampanje u velikoj je mjeri gurnuo u drugi plan političare kako one iz vlasti tako i iz opozicije. Uredništvo Dnevnika u znatnoj mjeri poštuje izborna pravila, pa su se opozicioni kandidati i lideri pojavljivali samo u onim izvještajima koji su bili direktno vezani za politička zbivanja od interesa za cijelu RS ili za BiH.

POGUBNA POLITIKA: Izdvajamo izvještaj o inicijativi Milorada Dodika o sazivanju sjednice Narodne skupštine RS koja bi se trebala izjasniti o povredi nacionalnog interesa RS-a. Povod je preglasavanje Dodika u Predsjedništvu BiH, koji je odbio dati suglasnost za agremane njemačkom ambasadoru. Lideri PDP-a i SDS-a Branislav Borenović i Mirko Šarović upozorili su javnost na pogubnost kako u političkom, ali prevashodno u ekonomskom pogledu ponašanja Dodika i njegove otvorene konfrontacije s Njemačkom.

Ocjena: 5

Komparativna analiza

Zvanična predizborna kampanja tek je počela, a RTRS je već pokazao svu raskoš promoviranja kandidata vladajućih stranaka za ključne pozicije u RS-u. Iz dnevnika u dnevnik udarne minute pune aktivnosti Milorada Dodika i Željke Cvijanović, koji javne funkcije koriste kako bi se promovisali. Na drugoj strani, uredništvo Dnevnika BNTV-a stavilo je aktivnosti političara u drugi plan i fokusiralo se na građane i njihove realne probleme, koji rastu iz dana u dan.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Niz izvještaja u kojima je analizirana ekonomska situacija u RS-u i ukazano na nezainteresovanost vlasti da donese sistemske mjere kojima bi se pomoglo građanima. Ove izvještaje pratile su i ankete u kojima građani sve glasnije iskazuju nezadovoljstvo zbog nemara vlasti spram njih i stanja u kojem žive.

Minus sedmice

RTRS

Zašto je Radoslav Brđanin osuđen pred Haškim tribunalom nije niti jednom spomenuto u izvještajima koji su se bavili puštanjem na slobodu ratnog predsjednika AR Krajine, osuđenog na 30 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih na području Bosanske Krajine. O stotinu i dvoje ubijene prijedorske djece se ne govori, o koncentracionim logorima, progonu nesrpskog stanovništva, ubijenim civilima nesrpske nacionalnosti. Umjesto toga, jadikuje se nad Brđaninovim zdravstvenim stanjem i ponovo pljušte optužbe na rad Haškog tribunala. U izvještaju se izdvaja izjava Željke Cvijanović, predsjednice RS-a, koja je kazala da je „presuda Brđaninu primjer nepravde Haškog tribunala prema Srbima“ i dokaz da je „neko unaprijed pripremio političku sliku i u nju nepravedno stavljao pojedine ljude“!?

BNTV

Nijedan izvještaj.

About The Author