MASOVNA EKSPERTIZA: Stani da ti ja objasnim pravo stanje stvari!

Iz generacije u generaciju, ljudska populacija ni u jednom polju ne napreduje tako krupnim koracima kao u zahtjevnoj oblasti analitike i stručnih uvida u najvažnija pitanja ovog i onog svijeta

MASOVNA EKSPERTIZA: Stani da ti ja objasnim pravo stanje stvari!

Na početku bješe – fudbalski selektor. Eksplozivna smjesa strateške mudrosti i taktičke lukavosti, nulta tačka svih naših ekspertiza, rečena pojava u stanju je s nedokučivih visina okolini rastumačiti u čemu griješi levat Pep Guardiola, koji – uzgred rečeno – “pojma nema o nogometu”, zbog čega je Neymar ubleha i kako to da Messi već godinama ne ispunjava analitičarove visoke kriterije. Pošto se svjetska situacija zaoštrava iz dekade u dekadu, a ta radikalizacija traje makar od 2008., kada serija planetarnih kriza dobija na ubrzanju, tako i Njemu fudbal postaje lagan i nedovoljan zalogaj. Valjalo se prebaciti na zahtjevnije izazove, pa odjednom dobijamo generaciju ekonomskih analitičara koji su preko noći usvojili & savladali zahtjevne operacije na burzama diljem svijeta. Taj prekonoćni ekonomista iznenada sve zna o robnim viškovima, formiranju cijena, stanju na tržištu energenata i kako su se Rusija i Amerika dogovorili oko raspodjele moći, i to na štetu poštenih naroda kakav je i naš.

Tako bi to trajalo ko zna do kada da jedan sljepimiš u dalekoj Kini nije planetu bacio na koljena. E onda naš stručnjak, od djeda fudbalskog selektora i oca ekonomskog analitičara, nekim misterioznim kanalima usvaja kompleksna znanja iz virusologije, imunologije te medicine uopće, između februara i marta 2020. naglo se pregrupira na ove zahtjevne uvide i dolazi da nam saopći možda najvažniju istinu 21. stoljeća: virus, naime, ne postoji.

Handrio bi nas rečeni stručnjak tako možda još i godinama, objašnjavajući da je sve laž i da iza vakcina stoji farmaceutska mafija, ta zla sila koja je život na  Zemlji sa prosječnih 50 uspjela skratiti na skandaloznih 79 godina, da se u međuvremenu nije desila ruska agresija na Ukrajinu. Tada se rađa praunuk nogometnog izbornika – vojni strateg i tumač geopolitičkih zbivanja. Dva u jedan. Tek taj sve zna, niko mu ne može ni pripepeliti. Jedino se još nije javio nijedan specijalizant za nuklearno naoružanje, a krajnje je vrijeme, nadamo se da je pitanje dana kada ćemo dobiti i rečenog znalca. Jer mi bez takvih više ne možemo da živimo.

Ovo je vrijeme stručnjaka. “Stani malo da ti ja objasnim, ja sam to nešto čačkao.” Doslovno ovim riječima jedan je erudita, inače drag čovjek i uspješan biznismen, autoru ovog teksta prije godinu dana počeo dubinsku analizu pandemije kao velike laži. Ono čačkao odnosi se na to da je tokom zahtjevnog znanstvenog istraživanja pregledao dva, ako ne i čitava tri, video rada na YouTubeu. Pomenuti kanal velika je novotarija našeg doba, nezamjenjiv što se tiče zabave, praktičnih savjeta, ubijanja vremena, ali – jednom shvatite – nedostatan ako mislite s njim supstituirati godine i decenije samotnjačkog čitanja i izučavanja. Između Branka Rihtmana, Sarajlije koji danas u Londonu radi kao mikrobiolog i posvećen je poslu, i vas kao YouTube istraživača prve kategorije biramo – oprostite na ovim teškim riječima – druga Branka.

Izgleda da je bolje da se svi, dok je još vrijeme,  kolektivno vratimo fudbalu, tamo smo najmanje štete pravili.

About The Author