Preminuo hrvatski književnik i novinar Igor Mandić

Objavio je od 1970. godine do danas više od 30 knjiga, književnih i muzičkih kritika, knjiga feljtona, eseja, polemika i raznih tekstova, te tri knjige autobiografskih promišljanja i dnevničkih zapisa

Preminuo hrvatski književnik i novinar Igor Mandić
Foto: Večernji.hr

U 83. godini života preminuo je hrvatski književni kritičar, esejist, kolumnist i polemičar Igor Mandić, objavio je kritičar, esejist i leksikograf Velimir Visković dodajući da je Mandić preminuo u nedjelju popodne oko 18.30 sati.

Visković navodi da je Mandić godinama imao srčane probleme, te da je imao jako napornu prethodnu noć i slabo je spavao, a u nedjelju poslijepodne mu je odjednom pozlilo, zbog čega je završio u bolnici Sveti Duh.

U objavi na društvenoj mreži Visković se pozdravio s njim i napisao “dragi moj prijatelju, živio si i otišao sa stilom, pisao kritike za Jutarnji praktično do zadnjeg dana, otišao gosparski, bez mrcvarenja, uz birano jelo i dobru kapljicu. Ne razdvajajući se do zadnjeg trena od svoje Slavice”.

– Opraštajući se od tebe ovom na brzinu sročenom nekrološkom glosom, donosim fotku tebe i žene s kojom si proveo više od pola stoljeća. Snimio sam to za vrijeme jednog zajedničkog putovanja u Beograd na Sajam knjiga, zastali smo na ručku, bila je to riba, fiš, s tobom se uvijek dobro jelo. Adio, dragi moj – napisao je Visković.

Poznati novinar, pisac, antologičar, kritičar, esejist i publicist Igor Mandić obilježio je hrvatsko novinarstvo u drugoj polovici dvadesetog stoljeća.

Bio je dugogodišnji saradnik mnogih televizijskih i radijskih stanica, a objavljivao je socio-kulturološke feljtone, eseje, polemike i književne kritike. Dobitnik je nagrade Hrvatskog novinarskog društva za životno djelo 2005. godine.

Rođen je u Šibeniku 20. novembra 1939. godine. Maturirao je na Klasičnoj gimnaziji u Splitu 1958. godine, a diplomirao je 1963. godine na Katedri za komparativnu književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Objavio je od 1970. godine do danas više od 30 knjiga, književnih i muzičkih kritika, knjiga feljtona, eseja, polemika i raznih tekstova, te tri knjige autobiografskih promišljanja i dnevničkih zapisa.

U njima je okupio dio od stotina ili hiljada novinskih tekstova, komentara i kritika koje je objavljivao u raznim medijima, počevši od Vjesnika, gdje je radio od 1966. do 1993. godine i gdje je 2000. godine kratko obavljao funkciju glavnog urednika.

Od 1993. do 1995. godine pisao je kulturološke komentare za Slobodnu Dalmaciju, a 1997. godine prešao u slobodne umjetnike, te je objavljivao u raznim listovima.

Posljednjih godina Igor Mandić svake sedmice je pisao kritičarsku kolumnu ‘Zub kritike’ za subotnji Magazin Jutarnjeg, a svoj posljednji veliki intervju dao je u decembru 2021. godine Dobroslavu Silobrčiću u prilogu Svijet kulture.

Izvor: Jutarnji list

About The Author