Nasilje nad medijskim profesionalcima rasplamsalo se na Međunarodni dan palestinskih novinara

Savez mediteranskih novinskih agencija osuđuje svaki oblik nasilja i napada na novinare i druge medijske osobe dok rade svoj posao u zoni sukoba

Nasilje nad medijskim profesionalcima rasplamsalo se na Međunarodni dan palestinskih novinara
Foto: pexels-musa-zanoun

Savez mediteranskih novinskih agencija (AMAN) ponovno je potvrdio osudu nasilja nad novinarima i medijskim profesionalcima u zonama sukoba, ponavljajući poziv Sindikata palestinskih novinara na Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim novinarima.

AMAN je u saopćenju osudio “svaki oblik nasilja i napada na novinare i druge medijske osobe dok obavljaju svoj posao u zoni sukoba”.

Generalni nadzornik palestinskog službenog ministra za medije Ahmada Assafa, 26. februara na  Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim novinarima kazao je da se želi skrenuti pažnja na zločine koje je izraelska okupacija počinila protiv novinara, kao dio sistemske kampanje istrebljenja.

AMAN, mreža nacionalnih novinskih agencija iz Sredozemnog bazena, dosljedno je osuđivala ubistva palestinskih novinara i medijskog osoblja, kao i ljudi drugih nacionalnosti, posebno tokom izraelskog napada na Gazu.

AMAN je također izrazio solidarnost i podršku palestinskim novinarima koji su najviše propatili.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi garantirao pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Izvor: Anadolu Agency

About The Author