Kosovske vlasti pružile utočište afganistanskim novinarima

Solidarnost učinkovit odgovor onima koji žele uništiti novinarstvo

Kosovske vlasti pružile utočište afganistanskim novinarima
Foto: CNN

Vlada Kosova pružit će utočište petorici novinara koji bježe od progona u Afganistanu. Novinari će dobiti smještaj, mjesečnu stipendiju, zdravstveno osiguranje i povratnu kartu, kada im okolnosti na terenu dozvole da se vrate kući.

Projekt će biti integriran u program ECPMF-a Journalist-in-Residence (JiR)na Kosovu, u saradnji s Evropskom federacijom novinara (EFJ). Organizacije su se udružile s Udruženjem novinara Kosova (AJK) kao partnerom u provedbi.

Nakon potvrde Vlade, viša pravna savjetnica ECPMF-a Flutura Kusari pozdravila je tu odluku Vlade koja je ponovo ponudila podršku novinarima koji su progonjeni zbog svoje profesije.

Generalni sekretar EFJ-a Ricardo Gutiérrez također je zahvalio kosovskim vlastima koje su pokazale izniman osjećaj solidarnosti s novinarima u nevolji širom svijeta.

Čestitao je evropskim novinarskim organizacijama, a posebno AJK-a, koji podržava ukrajinske i afganistanske kolege u egzilu jer je solidarnost učinkovit odgovor onima koji žele uništiti novinarstvo.

Predsjednik odbora AJK-a Xhemajl Rexha je kazao da su spremni dati sve od sebe kako bi pomogli afganistanskim kolegama da rade kao novinari s Kosova u sigurnom okruženju.

Izvor: EFJ

About The Author