Bugarska traži objašnjenje od Rusije nakon potjernice za novinarom Bellingcata

Novinar je u izjavi za medije kazao da strahuje za svoj život jer bi neko mogao samoinicijativno željeti učiniti uslugu Kremlju i pokušati ga eliminirati ili oteti

Bugarska traži objašnjenje od Rusije nakon potjernice za novinarom Bellingcata

Ministarstvo vanjskih poslova Bugarske pozvat će ruskog ambasadora u Sofiji “radi objašnjenja” nakon što je Moskva raspisala potjernicu za Christom Grozevom koji je bugarski državljanin i izvršni direktor istraživačke novinske kuće Bellingcat.

Grozev, glavni istraživač Bellingcata za Rusiju, traži se prema članku Krivičnog zakona, stoji u informaciji objavljenoj na web stranici ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, ali nije naveden tačan član zakona na koji se pozivaju.

– Ruski ambasador će biti pozvan radi objašnjenja – kazao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, nakon što su vodeće bugarske političke stranke pozvale na službenu podršku Grozevu.

Grozev je godinama ljutio Moskvu istragama o trovanju kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, trovanju bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i obaranju putničkog aviona MH17 iznad istočne Ukrajine, dok je Rusija odbacivala odgovornost za bilo koji od tih napada.

Grozev, koji taji svoje mjesto boravka iz sigurnosnih razloga, rekao je da je prvi strani novinar koji je stavljen na rusku potjernicu i rekao je da bi to mogao biti potez da se spriječi druge novinare da prate šta se događa u Rusiji.

– Ne znam na temelju čega je Kremlj raspisao potjernicu. Na neki način nije ni važno, godinama su jasno davali do znanja da se boje našeg rada i da ne prezaju ni pred čim da to zaustave – napisao je novinar u tweetu.

Njegova nedavna izvještavanja bila su fokusirana na rusku invaziju u Ukrajini. On se fokusira na sigurnosne prijetnje, izvanteritorijalne tajne operacije i naoružavanje informacija, navodi se na web stranici Bellingcata.

Obraćajući se bugarskom kanalu NOVA TV videovezom s nepoznate lokacije, Grozev je rekao da strahuje za vlastiti život te da bi neko mogao samoinicijativno htjeti učiniti “uslugu Kremlju” i pokušati ga eliminirati ili oteti.

Grozev je rekao da su mu pomoć nudile Nizozemska, Švedska, Estonija i Austrija, gdje živi posljednjih godina. Ured bugarskog predsjednika saopćio je da Sofia također poduzima korake kako bi garantirala njegovu sigurnost.

Izvor: Reuters

About The Author