NATO Centar: Sputnjik Srbija podstiče podjele na zapadnom Balkanu

Izvještaj navodi da je identificirano 617 izvještaja koji promoviraju stav da je EU hegemonistički nastrojena

NATO Centar: Sputnjik Srbija podstiče podjele na zapadnom Balkanu

NATO Centar za strateške komunikacije ocijenio je u provedenoj analizi da portal Sputnjik Srbija svojim izvještavanjem pojačava percepciju podjela između prozapadnih i proistočnih snaga u regiji zapadnog Balkana.

Analiza ukazuje da Sputnjik prozapadne zemlje regiona predstavlja kao „slabe i korumpirane“, a Srbiju kao „simpatizera Rusije“ i „uspješnu priču“ u regionu, navodi se u izvještaju.

– Oni koji su bliski Zapadu (Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora) predstavljani su negativnije i često su povezivani s kriminalom i korupcijom. Predstavljani su kao da su izgubili svoj suverenitet u odnosu sa Zapadom i da im je ostavljeno tek malo autonomije da sami donose odluke. Srbija je predstavljena kao simpatizer Rusije i samim tim uspješna priča u regionu – stoji u izvještaju.

Analiza NATO StratCom centra, koju prenosi EU Centar za strateške komunikacije na stranici „EU protiv dezinformacija“, rađena je na osnovu objavljivanog internet sadržaja Sputnjika Srbija tokom 2018. godine.

Istraživači kažu da su u tom periodu identificirali 617 izvještaja koji promoviraju stav da je EU hegemonistički nastrojena.

Navodi se da je u 386 tekstova Sputnjik Srbija tvrdio da je zapadni Balkan pod uticajem EU, kao kada je bilo reći o referendumu u Sjevernoj Makedoniji.

Da EU nije bila sposobna da izađe na kraj s migracijskom krizom navodi se u 75 izvještaja, dok je 360 tekstova, prema analizi NATO centra, Sputnjik predstavio zapadni Balkan kao „bojno polje EU“, pri čemu se Rusija pominje kao suparnik EU u 189 slučajeva.

Analiza NATO istraživača navodi da je Kosovo posebno predstavljano kao specifična „oblast rivalstva“ EU i Rusije, pri čemu se Rusija predstavlja kao ona koji podržava Srbe na Kosovu, a da je EU „na strani Albanaca“.

U zaključku se navodi da se „Sputnjik Srbija predstavlja kao profesionalni medij“, pri čemu se 88 posto sadržaja odnosilo na vijesti čije su činjenice „uglavnom neutralno prenesene“.

– To je ponekad kombinirano s pogrešnim elementima i pretjerivanjima, koji su namijenjeni oblikovanju javnog mišljenja – navodi se u analizi.

NATO StratCom zaključuje da narativ Sputnjika Srbija, kao i u slučaju drugih međa koje sponzorira Kremlj, često dovodi do pojave straha, nelagode i nesigurnosti kod publike.

Izvor: Cenzolovka

About The Author