Presuda Evropskog suda za ljudska prava: Mađarska uskratila prava novinarima

U presudi stoji da je Sud već utvrdio da sloboda medija pruža javnosti jedno od najboljih načina otkrivanja i oblikovanja mišljenja o političkim liderima

Presuda Evropskog suda za ljudska prava: Mađarska uskratila prava novinarima

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je da je Mađarska prekršila prava šest novinara suspendirajući akreditacije.

U aprilu 2016. godine, šest novinara pokušalo je obaviti i snimati razgovore s članovima mađarskog parlamenta, uključujući predsjednika parlamenta i premijera, zbog navodnih nezakonitih isplata Mađarskoj narodnoj banci.

Glasnogovornik László Kövér upozorio je novinare da ne snimaju razgovore u određenom području.

Sutradan je Kövér ukinuo novinarima pravo ulaska. Novinarima je nadalje uskraćen pristup sjednici parlamenta u junu.

U presudi stoji da je Sud već utvrdio da sloboda medija pruža javnosti jedno od najboljih načina otkrivanja i oblikovanja mišljenja o idejama i stavovima njihovih političkih lidera.

Posebno, političarima se pruža mogućnost razmišljanja i komentiranja javnog mnijenja, na taj način omogućava se svima da učestvuju u slobodnoj političkoj raspravi koja je u samoj srži koncepta demokratskog društva.

Sud je nadalje preporučio da obustavu akreditacije prati određeni vremenski period i žalbeni postupak. Iako je Sud priznao da su novinari prekršili pravila dekoruma (određeni nivo pristojnosti), presudio je da to nije dovoljan razlog da obustave njihove akreditacije.

Izvor: Jurist.org

About The Author