Objavljen poziv za osmo izdanje Škole kreativnog dokumentarnog filma

U pitanju je neformalan obrazovni program za razvoj i produkciju dokumentarnog filma, sačinjen od nekoliko segmenata

Objavljen poziv za osmo izdanje Škole kreativnog dokumentarnog filma

Udruženje Pravo Ljudski iz Sarajeva, uz podršku Nacionalne fondacije za demokratiju (NED) iz Washingtona (SAD), Fondacije za kinematografiju Bosne i Hercegovine i lokalnih partnerskih organizacija, objavilo je poziv za osmo izdanje Škole kreativnog dokumentarnog filma “Ko je vidio video?!”

– U potrazi smo za 12 autora koji će proći kroz inovativni obrazovni program i dobiti direktno iskustvo stvaranja kratkog kreativnog dokumentarnog filma, pod mentorstvom međunarodno aktivnih filmskih autora s dugogodišnjim iskustvom – saopćili su.

U pitanju je raznolik i neformalan obrazovni program za razvoj i produkciju dokumentarnog filma, sačinjen od nekoliko segmenata koji uključuju kreativno promišljanje i kreativan pristup stvaranju, istraživanju i razvoju dokumentarnog filma, režiju, kameru i zvuk, montažu i post-produkciju.

Program je fokusiran na poduku za korištenje mobilnog telefona u stvaranju kreativnog dokumentarnog filma, a učesnici će učiti kako koristiti mobilne tehnike te odabrati adekvatne mehanizme audiovizuelne komunikacije i interakcije.

Jedan od ciljeva ove filmske škole je okupiti mlade autore iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine kako bi istražili nove dokumentarne forme.

U centru pažnje je refleksivno, kolaborativno filmsko stvaralaštvo, a traže mlade osobe sa stavom i strašću prema dokumentarnim pričama i idejama, koji dolaze iz sredina i konteksta koji imaju ograničen pristup neformalnom filmskom obrazovanju.

Kao odgovor na krizu vezanu za Covid-19, te zbog podrške naporima zajednice da spriječi širenje virusa, KVV#8 odvijat će se online.

Aplicirati mogu mladi između 17 i 23 godine koji imaju prebivalište u Bosni i Hercegovini, poznaju engleski jezik. KVV#8 je otvorena za svakoga, ali posebno se traže učesnici koji već imaju nekog iskustva u kreativnom procesu.

KVV#8 trajat će od 5. do 14. juna 2020. godine, a za sva pitanja moguće je javiti se na e-mail adresu [email protected].

About The Author