EU odobrila oštrija pravila za zaštitu autorskih prava

Prema ovim pravilima, Google i druge online platforme će morati da potpišu licencirane ugovore s muzičarima, autorima, medijskim organizacijama i novinarima za korišćenje njihovog rada

EU odobrila oštrija pravila za zaštitu autorskih prava
Foto: The Verge

Vlade Evropske unije u ponedjeljak su podržale odluku Evropske komisije da, kako su obrazložili zaštiti evropske kreativne industrije, koje zapošljavaju 11.7 miliona ljudi u bloku.

“Kada je riječ o kompletiranju jedinstvenog evropskog drigitalnog tržišta, reforma autorskih prava je bila dio koji je nedostajao u slagalici,” rekao je predsjednik Evropske komisije, Jean-Claude Juncker u saopštenju.

Evropski parlament dao je zeleno svjetlo za prijedlog koji je evropsku kreativnu indistriju kongfrontirao sa tehnološim kompanijama, internet aktivistima i konzumerskim grupama.

Google je saopštio da će nova pravila nanijeti štetu evropskim kreativnim i digitalnim ekonomijama, dok drugi kritičari navode da će nanijeti štetu manjim kompanijama, više nego tehnološkim gigantima. Mnogi aktivisti upozoravaju na opasnosti po slobodu pristupa informacijama.

Izvor: Slobodna Evropa

About The Author