Novinarski posao u BiH sve opasniji: Od prijetnji i pritisaka, do batina

Linija za pomoć novinarima je od januara do juna ove godine zabilježila i tri verbalne prijetnje upućene medijskim djelatnicima

Novinarski posao u BiH sve opasniji: Od prijetnji i pritisaka, do batina
Foto: Facebook Blueprint

Novinari u Bosni i Hercegovini susreću se s verbalnim prijetnjama, fizičkim napadima, čestim legitimiranjem bez osnova od strane policije, uskraćivanjem akreditacija, mobingom, cenzurom, te političkim pritiscima da se otkriju novinarski izvori.

Za prvih šest mjeseci ove godine, Linija za pomoć novinarima zabilježila je šest fizičkih napada na novinare odnosno novinarke, što je jednak broj kao u cijeloj prošloj godini.

Osim toga, kako su portalu InfoBijeljina potvrdili iz Udruženja BH novinari, Linija za pomoć novinarima je od januara do juna ove godine zabilježila i tri verbalne prijetnje upućene medijskim djelatnicima.

– S godinama napadi na novinare sve su brutalniji i opasniji. Tome u prilog ide i slučaj  novinara Vladimira Kovačevića koji je fizički napadnut s namjerom da ga se ubije – ističu u Udruženju BH novinari.

Kako ocjenjuju, krivični zakoni u Bosni i Hercegovi dobro su napisani, ali ne štite  dovoljno ovu profesiju.

Iz tog razloga Udruženje BH novinari su parlamentima, skupštinama, vladama, ministarstvima i klubovima zastupnika i klubovima parlamentaraca BiH, Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko Distriktu, uputili prijedloge za izmjene i dopune krivičnih zakona kako bi se poboljšala zaštita  novinara i medijskih profesionalaca.

Novinar RTV BN Vladimir Kovačević brutalno je pretučen kada su ga prošle godine, dok se vraćao s novinarskog zadatka, napala dvojica muškaraca.

Za taj pokušaj ubistva, Marko Čolić iz Banje Luke osuđen je u Okružnom sudu u Banjoj Luci na četiri godine zatvora. Drugi muškarac, kojeg također terete za ovaj napad, još je u bjekstvu.

Izvor: BH novinari/Infobijeljina

About The Author