Dokumentarac RSF-a o ukrajinskim fikserima – “nevidljivim novinarima”

Priča je to o onima koji rade u sjeni, malo su poznati, ali vrlo važni

Dokumentarac RSF-a o ukrajinskim fikserima – “nevidljivim novinarima”

Uoči druge godišnjice ruske invazije, Reporteri bez granica (RSF) snimili su trojicu fiksera dok obavljaju svoj posao u Ukrajini, jer ovi medijski heroji igraju ključnu ulogu u pomaganju novinarima da rade svoj posao i spriječe da ovaj sukob ne postane zaboravljeni rat.

Fikser je novinarski izraz za lokalnog saradnika stranim novinarima koji rješava sve probleme koji mogu nastati u konfliktnim situacijama – on je po potrebi tumač, informator, vodič, posrednik, dobavljač, vozač i rješava sve što je potrebno novinaru za rad i preživljavanje u neprijateljskom okruženju.

Strani novinari rijetko rade sami u Ukrajini. Iza istraživačkog izvještavanja o ratnim zločinima, šokantnih fotografija zločina i video snimaka razaranja izazvanih dvogodišnjim sukobima, stoje stotine ukrajinskih fiksera.

Oni rade u sjeni, malo su poznati, ali vrlo važni. Bez njih bi novinarima iz cijelog svijeta bilo nemoguće pratiti Ukrajinu otkako su ruske trupe izvršile invaziju 24. februara 2022. godine i Vladimir Putin pokrenuo najsmrtonosniji sukob u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata.

Proteklih mjeseci RSF je pratio Andriia Kolesnyka, Oleksandru Aleksandrenko i Kyryla Sirchenka dok su pomagali Morgan Boni, novinarki francuskog nacionalnog dnevnika Libération, Jamesu de Caupenneu, snimatelju dokumentarnih filmova i Philippeu Lobjoisu, novinaru francuskog dnevnika Ouest-France.

– U ovom dokumentarcu, pod naslovom ‘Fikseri u ratu, nevidljivi izvjestitelji’, pričamo o pojedincima koji riskirali sve kako bi pomogli informirati svijet. Fikseri su nevidljivi ljudi koji ovaj rat čine vidljivim. Željeli smo ih pratiti i intervjuirati kako bismo osvijetlili malo poznati rad ovih medijskih heroja i utjecaj koji ima na njihove živote – kazao je voditelj Studija RSF i koredatelj filma Robin Grassi.

Bilo da su u svojoj svakodnevnoj rutini u Kijevu ili rade blizu fronte, fikseri – koji svi imaju oko 30 godina – predstavnici su malo poznate profesije u srcu medijske industrije i generacije koja riskira svoje živote kako bi se osvijetlili najmračniji sati njihove zemlje.

– Možda će jednog dana na mene doći red da budem vojnik. Ali u međuvremenu, moje mjesto je ovdje, kao fikser – kaže Kolesnyk.

Radeći kao prevoditelji, vozači, vodiči i posrednici između novinara i njihovih kontakata, fikseri omogućuju novinarima da dođu do najopasnijih i najizoliranijih regija Ukrajine.

U dokumentarcu RSF-a govore ne samo o svojim iskustvima u službi novinarstva, već i o fizičkim opasnostima i psihičkim izazovima s kojima se moraju suočiti kako bi omogućili praćenje ovog rata.

– Oni su novinarske oči i uši, gotovo šesto čulo… Njihov posao olakšava pristup osjetljivim područjima i neispričanim pričama. Njihove nas priče vode iza kulisa ratnog izvještavanja, koje čitateljima i gledateljima obično ostane skriveno – kazao je Arnaud Froger, šef RSF-ovog istražnog deska i koredatelj filma.

Film će biti premijerno prikazan u Berlinu 26. marta, zatim u Bruxellesu 27. marta, u Parizu 28. marta i u Rennesu 29. marta. Zatim će biti službeno objavljen online na francusko-njemačkom javnom TV kanalu Arte od 30. marta.

Izvor: RSF

About The Author