Al Jazeera predala slučaj ubijene novinarke Međunarodnom krivičnom sudu

Iz Al Jazeere kažu da je tvrdnja izraelskih vlasti da je Shireen Abu Akleh ubijena greškom u razmjeni vatre potpuno neutemeljena

Al Jazeera predala slučaj ubijene novinarke Međunarodnom krivičnom sudu

Televizijska mreža Al Jazeera predala je Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) slučaj ubijene novinarke Shireen Abu Akleh tvrdeći da su je ubile izraelske snage.

Kanal sa sjedištem u Kataru rekao je da je “otkrio nove dokaze” o smrti novinarke američko-palestinskog porijekla, ubijene dok je izvještavala o raciji izraelske vojske u Jeninu 11. maja.

Bilo koja osoba ili grupa može podnijeti pritužbu tužitelju ICC-a radi istrage, ali sud sa sjedištem u Haagu nema obavezu preuzeti takve slučajeve.

Al Jazeera tvrdi da je njezin podnesak istaknuo “nove dokaze svjedoka i video snimke koji jasno pokazuju da su izraelske okupacijske snage pucale na Abu Akleh i njezine kolege”.

– Tvrdnja izraelskih vlasti da je Shireen Abu Akleh ubijena greškom u razmjeni vatre potpuno je neutemeljena – navode iz Al Jazeere.

ICC je prošle godine pokrenuo istragu o ratnim zločinima na palestinskim teritorijima, ali Izrael nije član ICC-a i osporava nadležnost suda, a ranije su i najavili da neće sarađivati s vanjskom istragom o smrti Abu Akleh.

– Niko neće istraživati vojnike IDF-a (izraelske vojske) i niko nam neće propovijedati o moralu u ratovanju, pogotovo ne Al Jazeera – rekao je izraelski premijer Yair Lapid u izjavi.

Izraelska vojska priznala je 5. septembra da je jedan od njihovih vojnika vjerovatno ubio Abu Akleh nakon što ju je zamijenio s militantom.

Reporterka Al Jazeere nosila je pancirni prsluk s natpisom “Press” i kacigu kada joj je pucano u glavu u izbjegličkom kampu Jenin koji je historijsko žarište izraelsko-palestinskog sukoba.

Nakon što primi pritužbe pojedinaca ili grupa, tužitelj ICC-a samostalno odlučuje koje će slučajeve prezentirati sucima koji odlučuju hoće li dopustiti preliminarnu istragu tužitelja, nakon koje može uslijediti službena istraga i, ako je opravdano, podizanje optužnice.

Izvor: AFP

About The Author