Hiljade učesnika protesta protiv gruzijskog zakona o ‘stranim agentima’

Usvajanjem zakona Gruzija bi se pridružila popisu nedemokratskih i autoritarnih postsovjetskih država poput Bjelorusije, Tadžikistana i Azerbajdžana

Hiljade učesnika protesta protiv gruzijskog zakona o ‘stranim agentima’
Gruzija; Ilustracija

Učesnici protesta sukobili su se s policijom u glavnom gradu Gruzije, Tbilisiju, nakon što je parlament podržao kontroverzni nacrt zakona za koji kritičari kažu da ograničava slobodu medija i guši civilno društvo. Policija upotrijebila vodene topove kako bi rastjerala okupljene ispred zgrade parlamenta.

Neki učesnici protesta su viđeni kako padaju na tlo, dok su drugi mahali zastavama Evropske unije i Gruzije. Vlada je saopćila da je povrijeđeno 50 policajaca i da je policijska oprema oštećena. Policija je uhapsila 66 osoba.

Došlo je do široke međunarodne osude prijedloga zakona. Njime bi se od nevladinih i medijskih organizacija koje dobivaju više od 20 posto finansiranja iz inostranstva zahtijevalo da se deklariraju kao “strani agenti” ili bi se suočile s velikim novčanim kaznama i mogućim zatvorom.

Opozicija kaže da zakon u ruskom stilu označava pomak prema autoritarizmu i da bi umanjio izglede Gruzije za pridruživanje Evropskoj uniji.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da bi nacrt zakona bio ogroman korak nazad i da bi “udario na neka prava koja su ključna za težnje naroda Gruzije”.

EU trenutno razmatra zahtjev Gruzije za status kandidata, a visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell upozorio je da je prijedlog zakona “nespojiv s vrijednostima i standardima EU”.

Rusija je 2012. godine donijela vlastitu verziju zakona o “stranim agentima”, proširujući ga tokom godina kako bi ciljala i suzbila nevladine organizacije i medije koje financira zapad.

Obraćajući se putem videa tokom posjete New Yorku, gruzijska predsjednica Salome Zourabichvili izrazila je podršku učesnicima protesta: “Ja sam uz vas. Danas vi predstavljate slobodnu Gruziju. Gruzija, koja svoju budućnost vidi u Evropi, neće dopustiti da iko oduzme”.

No unutar zgrade parlamenta, 76 zastupnika iz vladajuće stranke ‘Gruzijski san’ dalo je svoju početnu podršku novom nacrtu zakona o “transparentnosti stranog uticaja”.

Usvajanjem zakona Gruzija bi se pridružila popisu nedemokratskih i autoritarnih postsovjetskih država poput Bjelorusije, Tadžikistana i Azerbajdžana koje su kopirale ruski zakon o ograničavanju aktivnosti nevladinih organizacija.

Historijski gledano, izraz “agent” u Rusiji i Gruziji ima značenje “špijuna” i “izdajnika”, što daje negativnu konotaciju radu civilnog društva. To sugerira da djeluju u interesu stranih sila umjesto da čine dobro za zemlju i društvo.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država objavila je saopćenje u kojem je glasanje u utorak opisalo kao “mračan dan za gruzijsku demokraciju”. Dodaju da je parlamentarno prihvatanje “ovih zakona inspiriranih Kremljem bilo nespojivo s jasnom željom naroda Gruzije za evropskom integracijom i njezinim demokratskim razvojem”.

Ono čega se većina učesnika protesta i predstavnici opozicije plaše je da bi usvajanje takvog zakona označilo kraj dugogodišnje ambicije Gruzije da se pridruži Evropskoj uniji. Više od 80 posto stanovništva Gruzije podržava evropsku perspektivu, što je precizirano i u Ustavu.

Izvor: BBC

About The Author