Google i Facebook odbacili ruske optužbe o uplitanju u pokrajinske izbore

U odvojenim saopćenjima i Google i Facebook navode da odgovornost za objavljivanje političkih oglasa na njihovim platformama leži na oglašivačima

Google i Facebook odbacili ruske optužbe o uplitanju u pokrajinske izbore
Foto: CBS News

Inernetski divovi Google i Facebook odbacili su optužbe Moskve da su uticali na ruske izbore jer su na sam dan regionalnih izbora dopustili objavljivanje političkih oglasa na svojim platformama.

Ruska državna služba za nadzor komunikacija Roskomnadzor zatražila je zabranu za subotu i nedjelju, 8. i 9. septembra, kada su održani izbori. U odvojenim saopćenjima i Google i Facebook navode da odgovornost za takve postupke leži na oglašivačima.

– Podržavamo odgovorno političko oglašavanje i očekujemo da poštuju lokalne zakone – poručeno je iz Googlea.

Iz Facebooka navode da će “razmotriti i poduzeti primjerene mjere” ako dobiju obavještenje o kršenju lokalnog zakona. Roskomnadzor je optužio kompanije da su dopustile objavu političkih oglasa što se može smatrati miješanjem u unutrašnja pitanja Rusije i ometanjem demokratskih izbora u Ruskoj Federaciji.

Ruski lokalni i pokrajinski izbori u nedjelju obilježeni su valom protesta pristalica opozicionih demonstranata.  Ruski dužnosnici ustvrdili su da strane sile podržavaju opozicione demonstrante.

Prošle sedmice istaknuti ruski zastupnik zaprijetio je da će protjerati iz zemlje njemačku mrežu “Deutsche Welle” (DW) optuživši je da svojim izvještavanjem zadire u ruska pitanja. Novinar DW-a bio je nakratko priveden u julu dok je izvještavao s opozicionog protesta u Moskvi.

Izvor: Hrvatsko novinarsko društvo

About The Author