“Daily Sabah” objavio razgovor uoči ubistva novinara “Washington Posta”

Snimak otkriva o čemu se razgovaralo prije nego što je saudijski tim likvidirao Jamala Khashoggija

“Daily Sabah” objavio razgovor uoči ubistva novinara “Washington Posta”

Turski dnevni list “Daily Sabah” objavio je transkript audiosnimka na kojem se čuje razgovor novinara Jamala Khashoggija i članova saudijskog tima za ubistva koji ga je prošle godine likvidirao u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Snimak turske obavještajne službe, koji je “Daily Sabah” jučer objavio, otkrio je o čemu je saudijski novinar i pisac razgovarao s 15 članova tima za ubistva prije nego što su ga usmrtili 2. oktobra prošle godine.

Novinar “Washington Posta” Khashoggi, koji je živio u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), otišao je u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi dobio dokumente za vjenčanje koje je planirao, no tamo je ubijen i raskomadan.

Nakon što je ušao u zgradu konzulata, Khashoggija su dočekala poznata lica koja su ga, kako navodi “Daily Sabah”, odvela u jednu od prostorija.

– Molim vas, sjednite. Moramo vas vratiti natrag (u Rijad) – kazao je viši saudijski obavještajni oficir i tjelohranitelj saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, Maher Abdulaziz Mutreb, dodajući da postoji nalog Interpola koji zahtijeva da se Khashoggi vrati te da su oni tu da ga odvedu.

Khashoggi je na to odgovorio da protiv njega ne postoji nijedan slučaj i da ga “vjerenica čeka napolju“.

U posljednjih 10 minuta prije nego što je Khashoggi ubijen Mutreb je od njega zatražio da “ostavi poruku za sina“, u kojoj bi mu napisao da ne brine ukoliko s njim ne bude mogao uspostaviti kontakt.

– Napišite to, gospodine Jamal. Požurite. Pomozite nam kako bismo mi mogli pomoći vama, jer na kraju ćemo vas vratiti u Saudijsku Arabiju. Ako nam ne pomognete, znate šta bi se moglo dogoditi – rekao je Mutreb kada je Khashoggi odbio to uraditi.

Agenti su tada drogirali saudijskog novinara. Njegove posljednje riječi prije gubitka svijesti bile su “imam astmu, nemojte to raditi, ugušit ćete me“.

Prema zvuku sa snimka, u 1.39 sati po lokalnom vremenu uslijedilo je komadanje tijela 59-godišnjeg Khashoggija, koje je trajalo 30 minuta.Ostaci Khashoggijevog tijela još nisu pronađeni.

Turska je likvidaciju saudijskog disidenta nazvala “ubistvom s predumišljajem“, koje su vodile saudijske vlasti.

Saudijski zvaničnici to negiraju te tvrde da je Khashoggi ubijen u akciji “odmetnika“, nakon što su dugo vremena navodile da je on napustio zgradu konzulata prije nego što mu se izgubio trag.

Izvor: Al Jazeera

About The Author

Arhiva

NAJČITANIJE

Dnevni komentar, Dnevnici, Fake & Spin, Medijska i informacijska pismenost, Medijsko-političke analize, Naslovnica, Političke emisije, Twitter iz dana u dan

Latest

Ko je Joe Biden?

Analitičari kažu da je Biden preživio u politici decenijama jer ima sposobnost povezivanja s glasačima - uključujući zajedničko iskustvo ličnih poteškoća - što ga čini "simpatičnim" za mnoge