Iranski sportski novinar osuđen na 18 godina zatvora

Pirbornash, novinar državnih sportskih novina Iran Varzeshi, uhapšen je 28. oktobra u Teheranu usred brutalnog gušenja protesta širom zemlje

Iranski sportski novinar osuđen na 18 godina zatvora
Foto: IranWire

Iranski sud osudio je istaknutog sportskog novinara Ehsana Pirbornasha na 18 godina zatvora usred intenziviranja pritiska na medije u zemlji.

– Unatoč tome što je imao pismo od zatvorskog liječnika u kojem stoji da je bolestan i da ne može podnijeti i nevinosti mog supruga, Ehsan Pirbornash je danas osuđen na 18 godina zatvora, od kojih će 10 godina morati odslužiti – tweetala je njegova supruga Behnaz Mirmotaharian.

Pirbornash, novinar državnih sportskih novina Iran Varzeshi, uhapšen je 28. oktobra u svom domu u Teheranu usred brutalnog gušenja protesta širom zemlje.

Novinar je na društvenim mrežama komentirao proteste koji traju duže od četiri mjeseca, a započeli su nakon smrti Iranke Mahse Amini u pritvoru.

Više od 60 novinara privedeno je otkako je protestni pokret protiv iranskog klerikalnog establišmenta izbio širom zemlje sredinom septembra. Neki od njih su pušteni. Drugi su pozvani na razgovore, prijećeno im je i oduzeta im je oprema.

Poznata po svojoj oštroj internetskoj cenzuri, koja uključuje zabranu na hiljade web stranica, Islamska Republika je u velikoj mjeri zatvorila internet za većinu Iranaca u nastojanju da ih spriječi u pristupu i širenju informacija na internetu te u sigurnoj komunikaciji.

Izvor: IranWire

About The Author