Hitno istražiti napade na redakciju portala Hercegovina.info

Na privatnom automobilu vlasnika portala Marija Ćosića sve četiri gume razrezane nožem

Hitno istražiti napade na redakciju portala Hercegovina.info

Upravni odbor Udruženja BH novinari sudio je pritiske i napade na redakciju portala Hercegovina.info i zatražio od Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona da hitno istraži najnoviji slučaj oštećenja imovine vlasnika tog portala.

Kako je objavio portal Hercegovina.info, na privatnom automobilu vlasnika portala Marija Ćosića sve četiri gume bile su razrezane nožem. Slučaj je prijavljen policiji koja traga za počiniteljima.

Iz redakcije portala navode da su kraj 2022. godine i početak ove godine obilježeni nizom pokušaja pritisaka na redakciju, među kojima su i otvorene prijetnje u kojima se zahtijeva brisanje određenih tekstova.

Iz Udruženja BH novinari  naglašavaju da napadi na novinare, uključujući one koji se manifestiraju kroz vandalske činove uništavanja njihove lične imovine, predstavljaju najveću prijetnju slobodi medija u demokratskom društvu i unose strah i nesigurnost u novinarsku zajednicu.

Novinari i mediji u Bosni i Hercegovini izloženi su sve češćim i agresivnijim pritiscima u pokušajima da se ušutka istraživačko novinarstvo. Ti pritisci nerijetko dolaze i od političara, koji javnim targetiranjem pojedinih novinara i medija šalju poruku građanima kako su napadi na medijske profesionalce dozvoljeni, pa čak i poželjni.

– Takvoj praksi mora se konačno stati ukraj. Institucije na nivou cijele države moraju osigurati efikasniju zaštitu novinara i kroz izmjene krivičnih zakona kojima će se napad na novinare tretirati kao posebno krivično djelo, a politički lideri trebaju jasno i nedvosmisleno osuditi svaku vrstu napada na novinare i ugrožavanje slobode izražavanja – navodi se.

Upravni odbor Udruženja BH novinari pružio je punu podršku redakciji portala Hercegovina.info u borbi za nezavisno, istraživačko novinarstvo. Od nadležnih institucija HNK očekuju da ovom slučaju daju prioritet te što prije pronađu i sankcioniraju počinitelje, u skladu sa zakonom.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author