UK će uložiti 900 miliona funti u superračunar u pokušaju da izgradi vlastiti ‘BritGPT’

Ministarstvo finansija saopćilo je da će svake godine sljedećih 10 godina dodijeliti nagradu od milion funti za najrevolucionarnije istraživanje umjetne inteligencije

UK će uložiti 900 miliona funti u superračunar u pokušaju da izgradi vlastiti ‘BritGPT’
Foto: Aron-van-de-pol/Unsplash

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva uložit će 900 miliona funti u vrhunski superračunar kao dio strategije umjetne inteligencije koja uključuje osiguravanje da zemlja može izgraditi vlastiti “BritGPT”.

Državni trezor iznio je planove za nabavku exascale računara, koji bi bio nekoliko puta snažniji od najvećih britanskih računara, i osnivanje novog tijela za istraživanje umjetne inteligencije.

Eksaskalni računar može se koristiti za obuku složenih AI modela, ali ima i druge namjene u nauci, industriji i odbrani, uključujući modeliranje vremenskih prognoza i klimatskih projekcija.

Ministarstvo finansija saopćilo je da će ovo ulaganje omogućiti istraživačima da bolje razumiju klimatske promjene, potaknuti otkrivanje novih lijekova i pojačati potencijal u umjetnoj inteligenciji.

Exascale računar može izvesti više od milijardu milijardi jednostavnih izračuna u sekundi, metrika poznata kao “exaflops”. Poznato je da postoji samo jedna takva mašina, Frontier, u američkom Nacionalnom laboratoriju Oak Ridge i koristi se za naučna istraživanja – iako superračunari imaju važnu primjenu u vojsci može se dogoditi da ih ima još.

Frontier, čija je proizvodnja koštala oko 500 miliona funti, a pojavio se 2022. godine, više je nego dvostruko snažniji od sljedeće najbrže mašine.

Vlada je priznala nedavna otkrića u velikim jezičnim modelima, tehnologiji iza chatbota kao što je OpenAI-jev chatGPT i Googleov Bard, koji tek treba biti objavljen u javnosti. Rečeno je da će uspostaviti radnu grupu za unapređenje sposobnosti UK-a u temeljnim modelima.

Prošlog mjeseca zastupnicima je rečeno da Ujedinjeno Kraljevstvo treba ulagati u velike jezične modele ili riskira gubitak od država poput Kine i velikih korporacija.

– Postoji rizik da Ujedinjeno Kraljevstvo zaostaje u područjima kibernetičke sigurnosti, zdravstvene njege i tako dalje. To je ogromna trka koja traje već neko vrijeme, ali se on nedavno pojačao – rekao je Adrian Joseph, glavni službenik za podatke i umjetnu inteligenciju BT-a.

– Budući da umjetnoj inteligenciji treba snaga, danas izdvajamo oko 900 miliona funti za superračunar veličine exascale – rekao je kancelar Jeremy Hunt.

Ministarstvo finansija saopćilo je da će svake godine sljedećih 10 godina dodijeliti nagradu od milion funti za najrevolucionarnije istraživanje umjetne inteligencije. Nagrada će se zvati Manchester Prize, u znak sjećanja na takozvanu Manchester Baby, preteču modernog računara izgrađenog na Univerzitetu u Manchesteru 1948. godine.

Izvor: The Guardian

About The Author