Građani RS-a do policije uz pomoć Vibera i Messengera

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/Republike Srpske predstavili su u Banjaluci...

Građani RS-a do policije uz pomoć Vibera i Messengera
Foto: makeuseof.com

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/Republike Srpske predstavili su u Banjaluci chat bot aplikaciju Ministarstva na Viberu, što je jedan od novih modela direktne komunikacije MUP-a Srpske sa građanima.

Načelnik Uprave za informaciono-kominikacione tehnologije Divna Lovrić Bojanić rekla je da je chat bot tehnologija vid vještačke inteligencije koji omogućava direktnu komunikaciju između korisnika i pružaoca usluge, bez prisustva ljudi, putem nekih od društvenih platformi, kao što su Viber, Messenger i drugi.

“Ovo je prva aplikacija koja koristi chat bot tehnologije u nekoj od vladinih institucija, a MUP Srpske je prvi policijski organ koji je primijenio ove tehnologije”, rekla je Bojanićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je dodala da svi servisi koji su dostupni na web sajtu MUP-a i android aplikaciji su dostupni i putem ove usluje.

“Novina je da aplikacija omogućava direktnu komunikaciju između građanina i MUP-a bez posredovanja ljudskih resursa i ova komunikacija je potpuno zaštićena”, navela je ona.

Predstavljena je i nova internet stranica Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet MUP-a i njoj se pristupa direktno sa stranice MUP-a.

Građani na ovoj stranici mogu da pronađu sve što se odnosi na krivična dijela, zakone, konvencije. Bitan segment je i prevencija, odnosno kako prepoznati, kako se zaštititi i kako postupiti u slučaju kompjuterske prevare.

Jedna od novina je i prijava jer je omogućeno građanima da direktno dostave prijavu Odjeljenju za visokotehnološki kriminal putem njihove email adrese, a pravnim licima je omogućena direktna komunikacija sa ovim odjeljenjem jer je, kako je navedeno, kod pravnih lica visokotehnološki kriminal najviše zastupljen.

Izvor: N1 

About The Author