EU reagirala na najavu otvaranja ruske televizije u Srbiji

Kažu da je RT dio ruskih propagandnih i dezinformacionih instrumenata kojima Kremlj prati nezakonitu agresiju na Ukrajinu

EU reagirala na najavu otvaranja ruske televizije u Srbiji
Foto: AP

Evropska unija očekuje da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom, navela je Evropska komisija za Radio Slobodna Evropa (RSE) povodom nezvaničnih najava u srpskim medijima da Russia Today (RT) planira da otvori televiziju u Srbiji.

U reakciji portparola EK za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Petera Stana dodaje se da se od Srbije očekuje usklađivanje s odlukama Evropske unije, među kojima je i ograničenje emitiranja ruske državne televizije RT, prenosi Beta.

– RT je dio ruskih propagandnih i dezinformacionih instrumenata kojima Kremlj prati nezakonitu agresiju na Ukrajinu i ubistva ukrajinskog naroda. U tom kontekstu, očekujemo da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom kao zemljom koja masovno krši Povelju Ujedinjenih nacija i međunarodno pravo – kazao je Stano.

Brisel je u okviru šireg paketa sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu, u martu ove godine ukinuo emitiranje ruskih medija Sputnik i RT.

Srbija je od marta 2012. godine kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, te shodno tome ima obavezu da prati odluke Brisela kako bi ispunila uvjete za pridruživanje.

Pojedini mediji u Srbiji objavili su da RT ima u planu otvoriti televiziju u Srbiji. RT nije odgovorila na upit Radia Slobodna Evropa.

Izvor: RSE

About The Author