RAK i ITU predstavili smjernice o sigurnosti djece u online prostoru

Smjernice su značajna pomoć regulatoru za procjenu i unapređenje vlastite regulative, kao i snažan mehanizam za unaprjeđenje online sigurnosti djece

RAK i ITU predstavili smjernice o sigurnosti djece u online prostoru

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) i Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) prezentirali su smjernice i edukativne materijale o online sigurnosti djece koje je izradio ITU i koje sadrže sveobuhvatan set preporuka za djecu, roditelje i edukatore, industriju i kreatore politika o tome kako pridonijeti razvoju sigurnog i osnaženog online okruženja za djecu i mlade.

Prezentirano je nekoliko dokumenata i to Smjernice za roditelje i edukatore o zaštiti djece online, Smjernice za kreatore politika za zaštitu djece na internetu,  Smjernice za industriju za zaštitu djece online, Slikovnica za djecu, Radna knjiga za djecu, Vodič za nastavnike i Kampanja za društvene mreže za tinejdžere.

Voditelj Ureda za Evropu pri Međunarodnoj uniji za telekomunikacije Jaroslaw Ponder kazao je da smjernice predstavljaju izvore informacija i alate čiji je cilj da daju podršku djeci, roditeljima i edukatorima kako bi razvili digitalne vještine i digitalnu pismenost.

– One su dobra osnova da zajedno unaprijedimo sigurnost djece i mladih na internetu.  Veoma sam zahvalan na tome što je taj važan materijal preveden i predstavljen na nacionalnom nivou – dodao je.

Pomoćnica direktora za emitiranje Regulatorne agencije za komunikacije Amela Odobašić je kazala da materijali donose značajan izvor informacija o tome kako unaprijediti različite aspekte online sigurnosti djece i kvalitetno sredstvo za edukaciju djece, roditelja i nastavnika.

Pomoćnica direktora za telekomunikacije Regulatorne agencije za komunikacije Tijana Milovanović, naglasila je da su Smjernice za kreatore politika za zaštitu djece na internetu značajna pomoć regulatoru za procjenu i unaprjeđenje vlastite regulative, kao i snažan mehanizam za unaprjeđenje online sigurnosti djece.

Kako je naglašeno, u svijetu u kojem internet prožima gotovo sve aspekte modernog života, održavanje sigurnosti mladih korisnika na internetu postalo je sve hitnije pitanje svake zemlje.

Od tih ranih dana, internet je evoluirao do neprepoznatljivosti. Iako je djeci postao beskrajno bogatiji resurs za igru i učenje, postao je i mnogo opasnije mjesto za njih da se odvaže da ga koriste bez pratnje.

Od pitanja privatnosti do nasilnog i neprimjerenog sadržaja, do prevaranata na internetu i širokog spektra vrbovanja, seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja na internetu, današnja djeca suočena su s mnogim rizicima.

Prijetnje se umnožavaju, a počinioci sve više istovremeno djeluju u mnogim različitim pravnim jurisdikcijama, ograničavajući efikasnost reagiranja i pravnih lijekova specifičnih za pojedine zemlje, napominje u predgovoru direktorica Biroa za razvoj telekomunikacija (BDT) Doreen Bogdan-Martin.

Uz to, globalna pandemija virusa COVID-19 zabilježila je porast broja djece koja su se prvi put pridružila svijetu na internetu, kako bi podržala svoje studije i održala socijalnu interakciju.

Očuvanje sigurnosti djece na internetu više nego ikad prije traži zajednički i koordinirani međunarodni odgovor te aktivno uključivanje i podršku velikog broja interesnih strana – od interesnih strana u industriji, uključujući platforme privatnog sektora, pružaoca usluga i mrežnih operatera, do vlada i civilnog društva.

Revidirane smjernice iznova su osmišljene, ponovo napisane i preoblikovane kako bi odražavale vrlo značajne pomake u digitalnom krajoliku u kojem se djeca nalaze.

Pored odgovora na nova dostignuća u digitalnim tehnologijama i platformama, ovo novo izdanje bavi se i važnom prazninom: situacijom s kojom se suočavaju djeca s invaliditetom, za koju svijet na internetu nudi posebno presudan spas za puno i ispunjeno društveno učestvovanje. Obuhvaćeno je i razmatranje posebnih potreba djece migranata i drugih ranjivih grupa.

Na prezentaciji materijala su učestvovali predstavnici nadležnih institucija, nevladinih organizacija koje se bave online sigurnošću i medijskom i informacijskom pismenošću, te pružaoci pristupa internetu u Bosni i Hercegovini.

Izvor: RAK

About The Author