BH BLOK: Istorijsko NE Bosni i Hercegovini

Hoće li se odluka BH bloka po pogubnosti i posljedicama svrstati rame uz rame s Aprilskim paketom iz 2006. godine?

BH BLOK: Istorijsko NE Bosni i Hercegovini
Foto: Patria

Da prvo definiramo glavnog aktera i njegov status. Sve što joj se dešava, Stranka demokratske akcije u potpunosti je zaslužila. Tri decenije korupcije, nepotizma, jaranskog kadriranja, proizvodnje neprijatelja, nedostatka vizije i političkog javašluka došli su na naplatu. I krajnje je vrijeme da ova stranka plati cijenu svega što je pogrešno radila.

A sad o suštini problema: nažalost, posljedice neće stati na SDA. Povijesno NE nacionalizmu zapravo je površinska i karikaturalna definicija iza koje se valjaju mnogo važnije stvari i krupniji interesi. Sve bi moglo završiti kao istorijsko NE Bosni i Hercegovini, a aktivni sudionici ove političke farse, grupno nazvani BH blok, za sada odbijaju prihvatiti odgovornost za takve procese, što najbolje reflektiraju riječi Sabine Ćudić – to nije naš problem. Oni su doslovno baždareni na kantonalnu problematiku i tu spasa nema. Pomamivši se za milijardom sarajevskog budžeta i usput kotrljajući priču o odlučnom NE nacionalizmu (odlučnom, ali ne i dosljednom, jer SDA ne može, ali HDZ i SNSD za mnoge učesnike ove priče dobro su došli partneri u vlasti), oni dovode u pitanje sve što će se narednih mjeseci i godina dešavati na državnom nivou.

Tamo je izgledna koalicija SNSD-a i HDZ-a. Uz njih dolazi većina opozicionih stranaka iz Republike Srpske i Hercegovine. Uz krucijalnu pomoć CIK-a, ovaj će poslovno politički koncern preuzeti sve relevantne poluge vlasti u državi. Zastrašena takvim razvojem događaja, SDA je dodatno zaoštrila odnose pozvavši BH blok na homogenizaciju. Taj pogubni proces gdje god da se desi, donosi samo nesreću narodima koji ga prakticiraju. Jedna od posljednjih slamki spasa Bošnjaka i ostalih koji žive na slobodnoj teritoriji je ta da slični procesi nisu zaživjeli. Koalicija, a ne homogenizacija, to je pravi odgovor.

Ivo Komšić je na ovom portalu prošle sedmice sažeo suštinske probleme BH bloka. Uvaženi profesor smatra da nam ono što grupa nenacionalnih stranaka zagovara i želi, treba sad, a ne za četiri godine. I još dodaje da ne smiju ostaviti samog Željka Komšića, bez njihove podrške ne može mnogo uraditi.

SDP je kao stranka toliko pobucan da mu je, kao najjačem čimbeniku BH bloka, glavnu riječ u istom tom bloku preuzela znatno slabija, ali u pogledu parcijalnih interesa monolitnija i odlučnija Naša stranka. S druge strane, mnogo socijaldemokratskih funkcionera je razapeto između sopstvenih poslovnih interesa i političkih odluka bitnih za društvo i građane. Ne može biti da danas imaš biznis na Jahorini a da to prođe bez krupnih ustupaka Miloradu Dodiku, pa on treptajem oka smjenjuje uspješne i moćne bankare iz Banje Luke, njegova sjena je nad svakim poslom. Osim toga, Irfan Čengić, a zajedno s njim i kompletan SDP, ostaju u obavezi da građanskoj javnosti detaljno pojasne kojim to političkim i civilizacijskim spektrom djelovanja HDZ BiH zadovoljava njihove visoke socijaldemokratske kriterije.

Ponekad čovjek ima osjećaj da bi mu lakše bilo proniknuti u Brexit nego u zamršene poslovne interese i tajne političke sporazume pripadnika BH bloka. Razvoj događaja može krenuti u takvom pravcu da ih na kraju više pamtimo po onome što su propustili da urade na državnom nivou nego po eventualnim dobrim stvarima na kantonalnom. Ko će se sjetiti biciklističkih staza te separatnih kontejnera za papir, željezo i eko-otpad ako jednog dana u bliskoj budućnosti stvari krenu u neželjenom pravcu?

Da napravimo na kraju presjek trenutnog stanja, iako su i dalje u igri mnoge opozitne opcije:

SDA je dobila ono što je zaslužila.

NS se još jednom pokazala u svom izvornom ozračju, kao stranka četiri-pet općina, bez minimalnog osjećaja za političku strategiju.

DF nema snage da se odupre kadrovima Naše stranke. Iznutra izjedeni kojekakvim kadrovskim sukobima i interesima, nisu se uspjeli profilirati kao snažan politički faktor.

Pobucani SDP je istureno odjeljenje SBB-a.

SBB je sekularna verzija SDA. Iz njenog je jezgra nastao Dnevni avaz kao kasniji nukleus SBB-a, a odatle potiče i znatan dio političkih kadrova. Fahrudin Radončić iz ove priče vjerovatno izlazi kao jedan od pobjednika.

HDZ BiH ne treba da brine. Dok je ovakve opozicije, Dragan Čović će dobiti sve što želi. Naravno, ono što je dobro za HDZ, protekle decenije su to jasno pokazale, nije nužni boljitak za hrvatski narod.

SNSD je apsolutni pobjednik svega – i izbora i postizbornih procesa. Nema niko jači u državi koju žele da obezdržave.

Avantura s BH blokom polako se bliži kraju. Većina građana, što je razvidno iz reakcija po društvenim mrežama, ne vidi u kakve procese ulazimo. Ili političari u koje smo posljednjih dana gledali kao u spas nisu svjesni šta rade, ili mi nismo svjesni kakve su faustovske nagodbe sklopili. Ova odluka BH bloka bi u istorijskom smislu mogla biti ono što je odbijanje Aprilskog paketa bilo 2006. – snažan i nepopravljiv korak unazad. Naravno, ne navijamo da se to desi, samo zloslutimo. Uzemljeni politički pesimizam ovdje je već decenijama neuporedivo sigurnija karta od lahorastog optimizma.

About The Author