Nedopustiva huškačka retorika Mulahusića protiv novinara i medija u BiH

Udruženje BH novinari pozvao Tužilaštvo BiH da ubrzaju istragu u Mulahusićevom slučaju i u što skorije vrijeme donesu tužilačku odluku

Nedopustiva huškačka retorika Mulahusića protiv novinara i medija u BiH

Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije je osudio huškačku retoriku koju prema brojnim bh. novinarima i medijima u svojim Facebook postovima koristi Jasmin Mulahusić, protiv kojeg Tužilaštvo Bosne i Hercegovine vodi istragu zbog krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Otkako je početkom septembra ove godine, suprotno prijedlogu Tužilaštva BiH, Sud Bosne i Hercegovine pustio na slobodu Mulahusića ne odredivši mu ni mjere zabrane, Mulahusić je bez obzira na istragu koja se vodi protiv njega na svojim Facebook profilima nastavio svakodnevno objavljivati postove usmjerene protiv brojnih novinara, urednika i medijskih kuća, targetirajući ih kao „radikale“, negatore genocida ili zastupnike „velikosrpskog projekta“.

Kako navode u Udruženju BH novinari, svaka od tih objava ima na desetine komentara Mulahusićevih pratilaca u kojima se dodatno širi govor mržnje protiv novinara, uz najprizemnije uvrede na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, prijetnje i pozive na linč „izdajničkih“ predstavnika medija.

S obzirom na činjenicu da je Sud BiH odbio zabraniti Mulahusiću da koristi svoje Facebook profile dok traje istraga protiv njega, pravdajući takvu odluku „slobodom govora“, Upravni odbor Udruženja BH novinari je podsjetio nadležne institucije da sloboda govora nije i ne može biti apsolutno pravo onda kada se zloupotrebljava na štetu drugih osoba i dovodi u pitanje njihovu ličnu sigurnost.

Također, podsjećaju da prema članu 10, stav 2, Evropske konvencije o ljudskim pravima, sloboda govora podliježe legitimnim ograničenjima kako bi se u konkretnim slučajevima spriječilo kršenje temeljnih ljudskih prava, dostojanstva, sigurnosti određenih društvenih grupa i omogućila njihova zaštita radi njihovih pojedinačnih karakteristika ili zajedničkog/grupnog identiteta.

Upravni odbor Udruženja BH novinari stoga je pozvao Tužilaštvo BiH da ubrzaju istragu u Mulahusićevom slučaju i u što skorije vrijeme donesu tužilačku odluku.

– U ovom slučaju nikako ne možemo zanemariti da se radi o osobi koja ima veliki broj pratilaca na društvenim mrežama, a kojeg Tužilaštvo BiH dovodi i u vezu s terorističkim aktivnostima, što izaziva dodatnu zabrinutost za sigurnost novinara koji su tema njegovih postova – stava su u Udruženju.

Ocjenjuju da činjenica da se Mulahusić nedavno fotografirao s nekim od najviših političkih zvaničnika u BiH, predstavlja skandalozan čin političke neodgovornosti i posrednog davanja legitimiteta i podrške njegovim huškačkim stavovima i širenju govora mržnje protiv novinara i medija.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author