Civilno društvo od Evropske unije traži uvođenje sankcija protiv NSO Grupe

Više od 220 novinara identificirano je kao ciljane ili potvrđene mete napada vlasti koje koriste špijunski softver

Civilno društvo od Evropske unije traži uvođenje sankcija protiv NSO Grupe

Više od 80 neprofitnih organizacija i nezavisnih stručnjaka, među kojima su i Reporteri bez granica (RSF), pozvali su Evropsku uniju na uvođenje sankcija protiv izraelske kompanije NSO Group koja je proizvela špijunski softver Pegasus.

U pismu koje je dostavljeno komesaru EU-a za vanjske poslove Josepu Borrellu i ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU-a, koalicija naglašava sve veći broj optužbi protiv kompanije i poziva na djelovanje prema Evropske unije.

– EU mora poduzeti odgovarajuće korake da zabrani korištenje i trgovinu NSO tehnologijom dok se ne uspostavi učinkovita zaštita ljudskih prava – naveli su.

Više od 220 novinara identificirano je kao ciljane ili potvrđene mete špijunskih napada vlasti koje koriste špijunski softver od prvih otkrića projekta Pegasus u julu, a njemačka vlada do sada je nastavila koristiti Pegasus, uključujući i Federalnu obavještajnu službu.

S druge strane, Ministarstvo trgovine Sjedinjenih Američkih Država poduzelo je konkretne korake u novembru i uvelo sankcije NSO Groupi i još jednoj izraelskoj tehnološkoj kompaniji za nadzor.

– Sve je više dokaza da je NSO Grupa omogućila desecima autoritarnih vlada praćenje i progon medijskih radnika i branitelja ljudskih prava. Vjerodostojna politika EU-a o ljudskim pravima zahtijeva od država članica da poduzmu zajedničke mjere protiv takve kompanije, umjesto da daju prioritet interesima nacionalne sigurnosti – kazala je Lisa Dittmer, službenica za zagovaranje slobode na internetu pri RSF-u.

Ovogodišnjom reformom svoje kontrole izvoza, EU je nastojao postaviti nove standarde za trgovinu tehnologijom digitalnog nadzora temeljenu na svojim vrijednostima.

Tehnološki stručnjaci iz kanadskog Citizen Laba i Amnesty Internationala još uvijek rade na analizi uređaja potencijalnih žrtava. Citizen Lab je nedavno potvrdio da je šest palestinskih branitelja ljudskih prava hakirano korištenjem Pegasusa.

RSF je, zajedno s brojnim pogođenim novinarima iz sedam zemalja, podnio pritužbu u Parizu u julu, podsjećaju.

Komesar EU-a Didier Reynders osudio je navodnu državnu zloupotrebu tehnologije digitalnog nadzora tokom rasprave u Evropskom parlamentu u septembru, no jasan korak poput odluke američke vlade da stavi na crnu listu kompaniju NSO Grupe do sada nije realiziran.

Izvor: RSF

About The Author