Novinar u Bangladešu ubijen nakon što je pisao o trgovini drogom

Iako policija istražuje slučaj lokalni novinari sumnjaju da je on ubijen iz odmazde zbog svojih nedavnih izvještaja

Novinar u Bangladešu ubijen nakon što je pisao o trgovini drogom

Novinara Mohiuddina Sarkar Nayema navodno su ubili dileri droge u blizini granice s Indijom u gradu Cumilla 13. aprila, a Međunarodna federacija novinara (IFJ) osudila je takvo ubistvo novinara i pozivala vlasti Bangladeša da istraže ubistvo i kazne krivce.

Prema lokalnim novinarima, Mohiuddina Sarkar Nayema, izvjestitelja lokalnih novina ‘Dainik Cumillar Dak’, dvojica muškaraca su ustrijelila u 21.30 sati. Napadači su pobjegli prije nego što je policija stigla na mjesto zločina.

Prema policiji, Nayem je upucan četiri puta, a njegovo tijelo je poslano na Cumilla Medical College na obdukciju.

Iako policija istražuje slučaj, lokalni novinari i Bangladeški Manobadhikar Sangbadik Forum (BMSF) sumnjaju da je on ubijen iz odmazde zbog svojih nedavnih izvještaja u kojima se razotkriva ilegalna trgovina drogom u pograničnom području Indije i Bangladeša.

Četvorica muškaraca s navodnim vezama s ubistvom Mohiuddina uhapšena su dan nakon ubistva, a BMSF je također osudio ubistvo novinara u pograničnom području Bangaldeša i Indije.

– IFJ izražava sućut porodici ubijenog novinara Mohiuddina Sarkar Nayema i poziva vlasti Bangladeša da istraže ovaj zločin i pronađu krivce. Ovaj zločin ne može ostati nekažnjen – poručio je glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger.

Izvor: IFJ

About The Author