Skupština i Vlada Kantona Sarajevo pozvani da zaustave političke pritiske na TVSA

Njihova nadležnost je isključivo razmatranje izvještaja i imenovanja, ostalo predstavlja atak na slobodu izražavanja i nezavisnost rada medija

Skupština i Vlada Kantona Sarajevo pozvani da zaustave političke pritiske na TVSA
Foto: Ilustracija/Analiziraj.ba

Upravni odbor Udruženja BH novinari zatražio je od Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo da spriječe i sankcioniraju svaki vid političkih pritisaka i pokušaja utjecaja na uređivačku politiku i programske sadržaje Televizije Sarajevo (TVSA).

Nakon donošenja novog Pravilnika o radu i sistematizaciji radnih mjesta u TVSA, jučer se saopćenjem oglasilo Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu, navodeći kako su zatečeni odlukom direktorice TVSA Duške Jurišić da ukine redakciju dokumentarnog programa te TV kuće.

Iz Stranke za BiH su neprimjereno optužili menadžment TVSA i direktoricu Jurišić da kreira „novi agresivni koncept na biće, osjećaje i potrebe gledateljstva TVSA“, uz zaključak da je ukidanjem redakcije dokumentarnog programa jasno da će biti smanjena proizvodnja emisija o protekloj agresiji.

S druge strane, iz TVSA ističu da prema novom Pravilniku i drugačijoj funkcionalnoj organizaciji, postoji Odsjek informativnog i obrazovnog programa koji će omogućiti veći broj dokumentarnih emisija nego u proteklom periodu.

Ovo nije prvi put da predstavnici političkih stranaka u Kantonu Sarajevo vrše otvorene političke pritiske i direktno se miješaju u programsku politiku TVSA.

Ovog puta, posebno je zabrinjavajuća gotovo otvorena prijetnja u saopćenju Kantonalnog vijeća Stranke za BiH o tome kako će oni učiniti sve da spriječe i neutrališu rezultate djelovanja onih koje nazivaju “ideolozima antinarodnih politika”.

Upravni odbor BH novinara najoštrije je osudio takve eksplicitne pokušaje diskreditiranja TVSA kao javnog medijskog servisa svih građana i naroda Kantona, koji se finansira novcem poreskih obveznika, a ne privatnim sredstvima bilo koje političke partije ili pojedinca na javnoj funkciji.

– Ovo je istovremeno i grubo kršenje slobode medija i narušavanje uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije TVSA, kao i profesionalnog integriteta direktorice Jurišić, uposlenih novinara i svih drugih uposlenika – rečeno je u saopćenju.

Podsjetili su da predstavnici stranaka koje participiraju u Skupštini i Vladi Kantona Sarajevo moraju djelovati isključivo u okvirima svojih nadležnosti kada je riječ o djelovanju TVSA, što podrazumijeva razmatranje izvještaja o poslovanju te imenovanje nadzornih tijela i menadžmenta.

– Sve što izlazi izvan tih okvira, predstavlja atak na slobodu izražavanja i nezavisnost rada medija, koji se ne smije dozvoliti ukoliko se želi imati istinski nezavisan, profesionalan javni servis koji djeluje u interesu građana i njihovog prava na informisanje – istaknuto je.

Pozvali su stoga poslanike i ministre Kantona Sarajevo da bezuvjetno podrže menadžment i uposlenike TVSA u nastojanjima da realiziraju svoju osnovnu misiju, a to je primarno rad u interesu javnosti, te da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se spriječili svi budući pokušaji političkih utjecaja i pritisaka na rad Televizije Sarajevo.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author